«Θάνατος στην Κάρλα»

Ιρανική εφηµερίδα συνεχίζει την επίθεση στην πρώτη κυρία της Γαλλίας


Περικλής Δηµητρολόπουλος


¬ Η[-691 Κάρλα Μπρούνι  στο τέµενος Ζιτούνα στην Τυνησία (φωτό αρχείου). Ενδεχοµένως ούτε το κάλυµµα στο κεφάλι και η ταπεινή έκφραση του προσώπου δεν  θα µπορούσε να την απαλλάξει από τις επιθέσεις του ιρανικού Τύπου
Επισήµως το Ιράν κρατάει αποστάσεις, αλλά ο Τύπος του καθεστώτος προχώρησε ένα βήµα παραπέρα: «Στην Κάρλα Μπρούνι αξίζει να πεθάνει», έγραψε η εφηµερίδα «Καϊχάν» µία ηµέρα µετά τον χαρακτηρισµό «πόρνη» που επεφύλαξε στην πρώτη κυρία της Γαλλίας για την υποστήριξή της στη Σακινέχ.
«Εξετάζοντας το παρελθόν της Κάρλας Μπρούνι φαίνεται ξεκάθαρα ο λόγος για τον οποίο αυτή η ανήθικη γυναίκα στηρίζει µια Ιρανή που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για µοιχεία και συνωµότησε για τη δολοφονία του συζύγου της. Πράγµατι, και σε αυτήν την ίδια αξίζει να πεθάνει», έγραψε χθες η εφηµερίδα, ο διευθυντής της οποίας έχει τοποθετηθεί στη θέση του από τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Χαµενεΐ. Την περασµένη βδοµάδα η Κάρλα Μπρούνι έγραψε µια επιστολή συµπαράστασης προς τη Σακινέχ Μοχαµαντί- Αστιάνι στο πλαίσιο µιας εκστρατείας σωτηρίας της - έχει καταδικαστεί σε θάνατο διά λιθοβολισµού επειδή διατηρούσε εκτός γάµου σχέσεις µετά τη δολοφονία του συζύγου της. Η εκστρατεία άρχισε µε πρωτοβουλία του γάλλου φιλοσόφου Μπερνάρ Ανρί Λεβί. Κάθε µέρα δηµοσιεύεται στις εφηµερίδες «Liberation» και «Washington Ρost» µια επιστολή συµπαράστασης από κάποια προσωπικότητα της πολιτικής ή των τεχνών. Μεταξύ άλλων επιστολές έχουν γράψει η ηθοποιός Ιζαµπέλ Ατζανί, η πρώην υποψήφια των γάλλων Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η ηθοποιός Σαρλότ Γκενσµπούργκ και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Για λόγους που είναι µάλλον προφανείς, η οργή της εφηµερίδας επικεντρώθηκε στο πρόσωπο της Κάρλας Μπρούνι, πρώην µοντέλου, τραγουδίστριας, αλλά και συζύγου του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Μια µέρα αφότου χαρακτήρισε την Μπρούνι «πόρνη», η «Καϊχάν» συνέχισε την εκστρατεία της κατά της πρώτης κυρίας της Γαλλίας ενηµερώνοντας τους αναγνώστες της για «παράνοµες σχέσεις της µε διάφορους άνδρες» και υποδεικνύοντας στο πρόσωπό της την αιτία του διαζυγίου του Σαρκοζί από την πρώην σύζυγό του, Σεσιλιά. Η γαλλική πλευρά αντέδρασε χθες το πρωί διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις ύβρεις που εκτόξευσε η ιρανική εφηµερίδα. Ο ίδιος επισήµανε ότι η γαλλική κυβέρνηση «πέρασε ένα µήνυµα από τις συνήθεις διπλωµατικές οδούς». Το µήνυµα, πάντως, δεν φαίνεται να έφτασε στην «Καϊχάν», ενώ το ιρανικό καθεστώς κρατά αποστάσεις από την υβριστική επίθεση. «Η εξύβριση επισήµων άλλων χωρών και η χρήση ακατάλληλων εκφράσεων δεν εγκρίνονται από την ισλαµική δηµοκρατία του Ιράν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

Το Ιράν καταγγέλλει τη Δύση ότι χρησιµοποιεί την υπόθεση της Σακινέχ για να κάνει προπαγάνδα κατά της ισλαµικής δηµοκρατίας. Στα «προπαγανδιστικά όπλα» της Δύσης προστέθηκε από χθες κι ένας νεαρός Ιρανός, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο διά λιθοβολισµού µε την κατηγορία της οµοφυλοφιλίας. Περίπου είκοσι γάλλοι συγγραφείς και άλλες προσωπικότητες των τεχνών απ’ όλον τον κόσµο έκαναν χθες έκκληση υπέρ του Εµπραΐµ Χαµιντί µε επιστολή που δηµοσιεύθηκε στην εφηµερίδα «Le Μonde». «Μας καταλαµβάνει τρόµος όταν σκεπτόµαστε µέσα σε τι φόβο και άγχος ζουν οι οµοφυλόφιλοι στο Ιράν», αναφέρουν µεταξύ άλλων.
ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ
Η εφηµερίδα αναφέρεται σε «παράνοµες σχέσεις» της Μπρούνι και τονίζει πως «της αξίζει να πεθάνει»

Οι αντιδράσεις των υπουργών διευκολύνουν τον Σαρκοζί

ΤΡ-1442ΙΓΜΟΥΣ ΣΤΗ γαλλική κυβέρνηση προκαλεί η πολιτική αναγκαστικού επαναπατρισµού που προωθεί ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί για τους Ροµά ρουµανικής και βουλγαρικής καταγωγής, αλλά και οι προτάσεις του για αφαίρεση της γαλλικής ιθαγένειας από πολίτες αλλοδαπής καταγωγής που εγκληµατούν ή είναι πολύγαµοι. Μια ηµέρα µετά τη δήλωσή του ότι σκεφτόταν να παραιτηθεί, ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε «σοκαρισµένος» από ορισµένες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής στο θέµα της ασφάλειας.

«Ελπίζω ότι το µέτρο αφαίρεσης της ιθαγένειας θα περιοριστεί σε πραγµατικά ακραίες περιπτώσεις», τόνισε. Στο στρατόπεδο των διαφωνούντων βρίσκεται και η υφυπουργός Οικιστικής Πολιτικής Φαντελά Αµαρά, η οποία εξέφρασε σε ραδιοφωνική συνέντευξή της την πλήρη αντίθεσή της στις απελάσεις, ενώ καταφέρθηκε και εναντίον του «αρχιτέκτονα» της πολιτικής Μπρις Ορτφέ, κατηγορώντας τον για δηµιουργία εντυπώσεων όσον αφορά το πρόβληµα της ασφάλειας. Οι διαφωνίες που διατυπώνονται, πάντως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πολύ πιθανό να δώσουν µια καλή αφορµή στον Νικολά Σαρκοζί για να απαλλαγεί από τους «φιλελεύθερους» και να συγκροτήσει µια κυβέρνηση η οποία θα κινηθεί σε πιο δεξιά κατεύθυνση χωρίς τον βραχνά των επικρίσεων, όπως σηµειώνουν οι «Τimes». Η γαλλική κυβέρνηση έδωσε χθες εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζοντας ότι οι απελάσεις Ρουµάνων στον τόπο καταγωγής τους είναι σύννοµες µε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Την ανησυχία της για την αντιµετώπιση των Ροµά στη Γαλλία είχε εκφράσει προ ηµερών η αρµόδια επίτροπος για θέµατα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ. source:tanea.gr
top