"Τα προϊόντα - μαϊμού 

δεν είναι τόσο ζημιογόνα"

Ιωάννα Μαμάη
Ίσως τελικά τα προϊόντα "μαϊμού" δεν προκαλούν ζημία στους πανάκριβους οίκους μόδας αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα όσοι αγοράζουν προϊόντα απομιμήσεις στην πλειοψηφία τους δε θα έδιναν χρήματα για την απόκτηση ενός αυθεντικού κομματιού.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πως ίσως να είναι υπερβολικές οι ζημίες που ισχυρίζονται πως έχουν υποστεί οι σχεδιαστές μόδας από τα μαϊμού προϊόντα. Η ποιότητα, μάλιστα, βελτιώνεται σταδιακά ενώ μπορούν να θεωρηθούν και ως προώθηση των ακριβών προϊόντων.

Μόνο στη Βρετανία, το εμπόριο πλαστών ρούχων-αξεσουάρ ανέρχεται στα 1.3 δισεκατομμύρια λίρες μόνο στην Αγγλία.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής  David Wall που διεξήγαγε την έρευνα, εξήγησε πως η πραγματική ζημία ανέρχεται στο 1/5 από αυτή που έχει καταγραφεί.

"Πιθανότατα είναι αρκετά λιγότερα. Υπάρχουν ενδείξεις πως το εμπόριο μαϊμού προϊόντων βοηθά τις εταιρίες με την ευαισθητοποίηση απέναντι στις μάρκες. Θα πρέπει να εστιάσουμε στο εμπόριο πλαστών φαρμάκων,  εξαρτημάτων αεροσκαφών που μπορούν να προκαλέσουν κινδύνους", ανέφερε ο κ. Wall.

Όπως προσθέτει η εφημερίδα, είναι παράνομη η πώληση πλαστών αγαθών ωστόσο δεν υπάρχει νόμος απαγόρευσης αγοράς τέτοιων προϊόντων.

Αντίθετα στην Γαλλία επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους αγοράζουν πλαστά προϊόντα και μπορεί να φτάσουν τα 300.000 ευρώ ή τρία χρόνια φυλάκιση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε ένα ταξίδι του στην Κέρκυρα όπου είδε μη αυθεντικά ρολόγια γνωστής εταιρίας να πωλούνται με 8 ευρώ και μην φαίνονται καθόλου απομιμήσεις.

Ωστόσο, την έρευνα απέρριψαν αστυνομία και γνωστοί οίκοι μόδας με τον εκπρόσωπο της Luis Vuitton να αναφέρει τα εξής: "Η πώληση μαϊμού προϊόντων είναι σοβαρό αδίκημα των οποίων τα έσοδα προέρχονται από εγκληματικές οργανώσεις σε βάρος των καταναλωτών, των εταιριών και των κυβερνήσεων".

Από την πλευρά της η εταιρία Burberry δήλωσε: "Πρέπει να ληφθεί σοβαρά η απομίμηση. Όταν μια υπόθεση θα αποκαλύπτεται τότε η Burberry θα κυνηγά την επιβολή της μεγαλύτερης ποινής".

Η έρευνα διεξήχθη για το British Journal of Criminology.
source:cosmo.gr
top