Φοιτητική στέγη: Ψάξτε καλά.

Συμβουλές..


Φοιτητική στέγη: Ψάξτε καλά. Συμβουλές
Προσιτά ενοίκια, κυρίως σε παλαιά διαμερίσματα, αναμένεται να βρουν φέτος οι φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να στεγαστούν σε φοιτητικές εστίες. Αυτό εκτιμούν μεσίτες και παράγοντες της αγοράς ακινήτων.

O πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών κ. Ιωάννης Ρεβύθης τόνισε στα «ΝΕΑ» ότι οι τιμές ενοικίασης φοιτητικής στέγης θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά όσον αφορά τα καινούργια διαμερίσματα (γκαρσονιέρες και δυάρια). Πιο προσιτές θα είναι οι τιμές για όσους προτιμήσουν να ενοικιάσουν παλαιά διαμερίσματα. «Σε αυτά τα σπίτια παρατηρείται πτώση τιμών της τάξης του 8%-10% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό συμβαίνει στα παλαιά διαμερίσματα διότι υπάρχει μεγάλη προσφορά, διαθεσιμότητα παλαιών διαμερισμάτων. Αντίθετα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα νέα διαμερίσματα αφού λόγω της ύφεσης δεν χτίζονται καινούργια», λέει ο κ. Ρεβύθης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς εκτιμά ότι φέτος πολλά σπίτια θα μείνουν ξενοίκιαστα λόγω της οικονομικής κρίσης. Οπως υποστηρίζει, αυτή τη χρονιά «μεγαλύτερη θα είναι η αγωνία των ιδιοκτητών να βρουν ενοικιαστές, παρά των φοιτητών να βρουν σπίτι».

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ τονίζει επίσης πως ακόμη μία χρονιά δεν υπάρχει ουσιαστική μέριμνα από τα πανεπιστήμια για τους πρωτοετείς φοιτητές που θα σπουδάσουν μακριά από τα σπίτια τους. «Λίγα είναι τα πανεπιστήμια που συνεργάζονται με τους ιδιοκτήτες και προσφέρουν στους φοιτητές λίστα με τα διαθέσιμα σπίτια».

Τόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και οι μεσίτες συμβουλεύουν τους φοιτητές, ειδικά τους πρωτοετείς, να μην καταλαμβάνονται από πανικό κατά την αναζήτηση στέγης, να έχουν υπομονή και να γνωρίζουν πως σπίτια υπάρχουν για όλους.
συμβουλές από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) προς τους νέους φοιτητές και τους γονείς τους: 1Σπίτια υπάρχουν για όλους! Δεν χρειάζεται να μισθώσουν κατοικία από την πρώτη στιγμή. Αλλωστε, τα μαθήματα δεν αρχίζουν την επομένη των αποτελεσμάτων. 2Λάθος, το συνηθέστερο των γονέων, η αναζήτηση στέγης έξω από το πανεπιστήμιο. Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους φοιτητές.

3Οργάνωση της αναζήτησης. Φοιτητές και γονείς δεν πρέπει να σπεύδουν και να καταλήγουν στο πρώτο σπίτι που θα δουν. 4Η οργάνωση της συγκατοίκησης με άλλους γνωστούς φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια και γενικώς μεγάλα διαμερίσματα μπορεί να βοηθήσει. Και αυτό διότι σήμερα ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα. 5Προσεκτικός έλεγχοςκαι χωρίς βιασύνη- στο σπίτι που βρήκαν καθώς και στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ να ζητήσουν οπωσδήποτε να το δουν και με το φως της ημέρας.

6Να μην καταβάλουν μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθούν ότι αυτός που τους τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού.

7Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών», τα οποία υπόσχονται ότι αν τους δοθεί κάποιο ποσό ως προκαταβολή θα βρουν αμέσως σπίτι... όπως το θέλουν οι φοιτητές. Γενικώς, δεν πρέπει να προκαταβάλουν σε κανέναν οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή, πριν υπογράψουν μισθωτήριο και παραλάβουν το σπίτι.

8Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου. 9Ελεγχος στην τοποθεσία του σπιτιού. Καλό είναι να διαπιστώσουν ποιες ευκολίες προσφέρει η γειτονιά (σούπερ μάρκετ, τράπεζα, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη).

1OΚαλός έλεγχος στο σπίτι προκειμένου να βρεθούν τυχόν βλάβες. Στη συνέχεια οι βλάβες πρέπει να επισημανθούν στον ιδιοκτήτη ώστε να τις διορθώσει πριν εγκατασταθούν οι φοιτητές σε αυτό.

Οι παλιοί συμβουλεύουν τα πρωτάκια

Υπομονή και καλό ψάξιμο συνιστούν οι παλιοί στους πρωτοετείς φοιτητές που θα αναζητήσουν τις επόμενες ημέρες στέγη μακριά από τον τόπο κατοικίας της οικογένειάς τους.
Oπως λένε στα «ΝΕΑ», οι νέοι φοιτητές δεν πρέπει να δίνουν βάρος μόνο στην ποιότητα κατασκευής του σπιτιού και στο προσφερόμενο μίσθωμα αλλά και σε άλλες παραμέτρους εξυπηρέτησης, όπως απόσταση από μέσα μεταφοράς και γειτνίαση με αγορά. Η Ελίζα Μαυρομανωλάκη, πτυχιούχος Τμήματος Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης Αθήνας, έχει μόλις επιστρέψει στο Ηράκλειο Κρήτης, τον τόπο μόνιμης κατοικίας της. Οσο σπούδαζε στην Αθήνα νοίκιαζε σπίτι όπως αναγκάζονται να κάνουν χιλιάδες φοιτητές λόγω έλλειψης φοιτητικών εστιών. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» η νεαρή απόφοιτη, στο θέμα της στέγασης στάθηκε τυχερή διότι είχε έναν πολύ συνεργάσιμο ιδιοκτήτη. Φίλοι και συμφοιτητές της όμως ταλαιπωρήθηκαν πολύ αναζητώντας στέγη: αρκετοί πλήρωναν υπέρογκα ποσά για σπίτια- τρώγλες. Γι΄ αυτό η Ελίζα συμβουλεύει τους φετινούς πρωτοετείς οι οποίοι θα ψάξουν για σπίτι ή τους παλαιότερους που θα αναζητήσουν καινούργιο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ενα από τα μυστικά για να αποφύγουν παγίδες, λέει, είναι να αναζητήσουν βοήθεια από φίλους ή συγγενείς που ενδεχομένως κατοικούν στην ίδια περιοχή. Αν και ένα σπίτι κοντά στη σχολή είναι πάντοτε βολικό, τις περισσότερες φορές οι ιδιοκτήτες ανεβάζουν υπερβολικά τις τιμές όταν πρόκειται να νοικιάσουν τα σπίτια σε φοιτητές, τονίζει.

Επίσης οι φοιτητές πρέπει να προσέχουν και όταν κανονίζουν και διαπραγματεύονται την ενοικίαση ενός σπιτιού. «Πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα με ποιους μιλάνε. Να είναι συνεχώς καχύποπτοι, ώστε να μην εξαπατηθούν. Θα πρέπει να αποφεύγουν τις τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις, ενώ στην περίπτωση που απευθύνονται σε μεσίτες να αναζητούν αξιόπιστους επαγγελματίες». Σε ό,τι αφορά την περιοχή που θα επιλέξουν, η Ελίζα σημειώνει ότι καλή λύση για όσους σπουδάσουν στην Αθήνα είναι οι γειτονιές κοντά σε Ηλεκτρικό και Μετρό, αφού αυτά τα μέσα συγκοινωνίας έχουν συχνότερα δρομολόγια σε σύγκριση με λεωφορεία και τρόλεϊ.
[ ΙΝFΟ ]
ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΜΕΣΙΤΩΝ
ΑΘΗΝΑ: Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών, Χαρ. Τρικούπη 24, τηλ. 210-3621.930. www.e-akinita.gr
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σύλλογος Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Συγγρού 26, τηλ. 2310-525.423.
www. rea. org.gr
ΕΛΛΑΔΑ: Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλάδος, ευρετήριο διευθύνσεων μεσιτών σε όλη την Ελλάδα. www. omase.gr. Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Σοφοκλέους 15 και Αιόλου Αθήνα, τηλ. 210-
3216.141. www. pomida.gr

source:madata.gr
top