Κλειστές οι στρόφιγγες 

του δανεισμού...



Oκτώ στις 10 αιτήσεις νέων δανείων δεν φτάνουν ποτέ στο γκισέ, καθώς οι νέες χορηγήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο και με πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια. H κυβέρνηση διαμηνύει στους τραπεζίτες ότι θα πάρουν  το πακέτο ενίσχυσης των 25 δισ. ευρώ μόνο αν διαθέσουν τα χρήματα στην αγορά. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, οι τράπεζες βάζουν φρένο και στις μεταφορές υπολοίπου, κυρίως ανάμεσα σε πιστωτικές κάρτες, ενώ αντίστοιχα στην επιχειρηματική πίστη οι όροι είναι τόσο σκληροί και τα επιτόκια τόσο υψηλά, που η ρευστότητα στην αγορά είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην τραπεζική αγορά είναι ότι στη στεγαστική πίστη η προσημείωση του ακινήτου δεν είναι πλέον αρκετή για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου. Οι τράπεζες πλέον πολύ σπάνια χρηματοδοτούν πάνω από το 70% της εμπορικής αξίας, ζητούν επιπλέον εχέγγυα, όπως σταθερή εργασία και τριτεγγυητές και συχνά απαιτούν την ύπαρξη επιπλέον μετρητών «για ώρα ανάγκης».

Αντίστοιχα, στις μεταφορές από κάρτα σε κάρτα πολλές τράπεζες έχουν βάλει φρένο στις αναχρηματοδοτήσεις επιτρέποντας μία κίνηση ανά εξάμηνο, ενώ στα καταναλωτικά δάνεια η προσημείωση ακινήτου είναι ουσιαστικά μονόδρομος προκειμένου να εγκριθούν χρηματοδοτήσεις ακόμα και άνω των 10.000 ευρώ.
source:nooz.gr
top