Ρωσική 

διαφθορά και... φουα γκρα...

Δεν τρώγεται με τίποτε η διαφθορά στη Ρωσία. Ή μήπως όχι;

Στέλιος Κάνδιας 
Θα ήταν άραγε ποτέ δυνατόν να υπάρχουν δρόμοι στρωμένοι με χρυσάφι, ή τουλάχιστον (για να μην λαϊκίζουμε) δρόμοι στρωμένοι με... φουα γκρα; (για όσους δεν βλέπουν την εκπομπή του ΣΚΑΪ Τop Chef τo καλοθρεμμένο συκώτι της χήνας).

Αδύνατο θα πείτε, και δικαιολογημένα... Και όμως, στη Ρωσία θα μπορούσε να είναι αληθινό. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η ρωσική έκδοση του περιοδικού Esquire, που εξαπολύει βολές προς το Κρεμλίνο, καθώς απέτυχε παταγωδώς να αντιμετωπίσει τη διαφθορά σε κάθε έκφανση της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας.


Το περιοδικό επικαλείται
ως ενδεικτικό παράδειγμα έναν δρόμο που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι. Ο μήκους 48 χιλιομέτρων δρόμος κόστισε 5,9 δισ. ευρώ.

Σε έρευνα που διεξήγαγε το περιοδικό υπολόγισε ότι με το ίδιο ποσό στη Δύση θα ήταν δυνατόν να επενδύσεις το δρόμο με ένα στρώμα φουα γκρα πάχους 20 εκατοστών, ή με ένα στρώμα τρούφας πάχους 5 εκατοστών...


Το Esquire επισημαίνει ότι με την έρευνα ήθελε να καταδείξει πως η κατασκευή οδικών αξόνων στη Ρωσία είναι η πιο ακριβή υπόθεση στον κόσμο λόγω της καλπάζουσας διαφθοράς.


Γιατί οι διαγωνισμοί για την κατασκευή έργων στη Ρωσία είναι πιο σπάνιοι και από το φουα γκρα στη Ναμίμπια. Οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι παίρνουν “φακελάκια/αρες” για να δώσουν τις εργολαβίες, και μετά οι ίδιοι οι κατασκευαστές διογκώνουν (όπως το συκώτι της χήνας...) τα κατασκευαστικά και εργατικά κόστη.


Από την πλευρά τους
, οι ρώσοι αξιωματούχοι αντιτείνουν ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ακριβότερος του συνηθισμένου, γιατί ήταν εξαιρετικά περίπλοκος στο σχεδιασμό και παρουσίαζε πλήθος τεχνικών προκλήσεων καθώς ήταν απαραίτητο να κατασκευαστούν σήραγγες και γέφυρες. Όμως και πάλι το κόστος του έργου κρίνεται υπέρογκο.

Άλλωστε κι ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ πρόσφατα αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες του να αντιμετωπίσει τη διαφθορά είχαν πενιχρά αποτελέσματα.


Η αλήθεια είναι ότι η διαφθορά ενδημεί στη ρωσική κοινωνία• θα έλεγε κανείς ότι είναι μέρος του DNA των Ρώσων. Είναι σύνηθες οι Ρώσοι πολίτες να δωροδοκούν για να τους διαγραφεί κάποια κλήση της τροχαίας, να δίνουν χρήματα για τις άδειες οδήγησης αντί να περνούν εξετάσεις, ενώ συχνά πυκνά είναι αναγκασμένοι και να πληρώνουν και κάποια ποσά για να περνάνε επιτυχώς τα διαγωνίσματα σε σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα.


Συμπέρασμα 1ον:
Υπάρχουν και χειρότερα από την Ελλάδα. Συμπέρασμα 2ον: Με τόση διαφθορά στη Ρωσία (και αλλού...) ούτε μαζική γενοκτονία χηνών δεν θα ήταν δυνατόν να καλύψει τη ζήτηση σε φουα γκρα...source:skai.gr
top