Φθηνότερα

τα φωτοβολταικά από το πετρέλαιο...

Για πρώτη φορά τα φωτοβολταϊκά στοιχεία για την παραγωγή ενέργειας από τον Ήλιο είναι πιο φτηνά από την πυρηνική ενέργεια ή την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, αναφέρουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ντιουκ στις ΗΠΑ που συνέταξαν σχετική έκθεση.

Το κόστος έχει φτάσει πλέον στα 0,16 δολάρια την κιλοβατώρα για την πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας όπου επικεντρώθηκε η έρευνα. Πρόκειται για μία ιστορική καμπή, αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας στους New York Times.


Στη μελέτη τους έλαβαν υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως η φορολογία και οι επιδοτήσεις που δυσκολεύουν έναν απευθείας υπολογισμό. Η πτώση είναι εμφανής ακόμα και σε πολιτείες χωρίς μεγάλα ποσοστά ηλιοφάνειας: οι ερευνητές eκτιμούν ότι στις νοτιοδυτικές, ηλιόλουστες πολιτείες, το κόστος της ηλιακής ενέργειας θα είναι μικρότερο.


Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων ανεβαίνει συνεχώς και το αντίστοιχο κόστος για την ενέργεια από τον Ήλιο μειώνεται.


Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στοιχίζει πλέον γύρω στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι καθυστερήσεις στην κατασκευή και ο επισφαλής σχεδιασμός σημαίνουν αυξημένο κόστος για τους φορολογούμενους πολύ πριν αρχίσει η λειτουργία.


Αντίθετα, τα φωτοβολταϊκά στοιχεία είναι πιο φτηνά στη κατασκευή (το κόστος έχει πέσει στο μισό σε σχέση με πριν από 10 χρόνια) και είναι περισσότερο αποδοτικά.

Την ίδια ώρα αυξάνεται και η ζήτηση, άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στη σταδιακή μείωση των τιμών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (70%) της ενέργειας στις ΗΠΑ παράγεται από ορυκτά καύσιμα ενώ η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας περιορίζεται στο 20%.
source:zougla.g
top