Οι πρώτες 

αντιδράσεις για τη «νέα KGB»

Η απόφαση του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να διευρύνει τις εξουσίες των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας, «FSB», δεν είναι αποδεκτή από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας, όπως καταδεικνύει η παραίτηση της προέδρου του συμβουλευτικού Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Έλα Πανφίλοβα.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, η Πανφίλοβα δήλωσε: «Υπέβαλα την παραίτησή μου. Είναι προσωπική μου απόφαση, κανένας δεν με ανάγκασε, αυτό δεν έγινε ξαφνικά. Για την ώρα δεν θα αναφέρω τους λόγους της αποχώρησής μου», ωστόσο το γεγονός ότι το ανακοίνωσε μία ημέρα μετά την απόφαση του Μεντβέντεφ για ενίσχυση της FSB, εκτιμάται από τους αναλυτές ότι είναι μια «ανεπίσημη αντίδραση».


Η Πανφίλοβα, πρώην υπουργός επί προεδρίας Μπορίς Γέλτσιν, ανέλαβε το 2002 επικεφαλής του συμβουλευτικού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Ρώσου προέδρου. Επίσης, είχε ζητήσει από τον Μεντβέντεφ τον Ιούνιο να μην επιτρέψει διεύρυνση των εξουσιών της FSB (πρώην KGB), των ρωσικών Υπηρεσιών Ασφαλείας.
source:zougla.gr
top