Ακόμη 4.000 

στρατιώτες στη Σομαλία 

συμφώνησε να στείλει η Αφρικανική Ένωση...

Ακόμη 4.000 στρατιώτες στη Σομαλία συμφώνησε να στείλει η Αφρικανική Ένωση
Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) θα ενισχύσει με 4.000 άνδρες τη δύναμή της στη Σομαλία και εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στην AMISOM να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη σύγκρουση με τους Ισλαμιστές μαχητές που ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίες στην Ουγκάντα οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 76 ανθρώπων.
Αξιωματούχοι της ΑΕ που λαμβάνουν μέρος στη σύνοδό της είπαν χθες ότι το όριο των 8.100 ανδρών που είχε καθοριστεί για την δύναμη ήρθη ήδη και εξετάζεται το εάν και κατά πόσον θα αλλάξουν οι κανόνες εμπλοκής της.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΑΕ οι οποίοι συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής ενέκριναν την αποστολή ενισχύσεων για την AMISOM, που έχει σήμερα 6.200 άνδρες--αλλά μόλις καταφέρνει να κρατά την πολιορκημένη ομοσπονδιακή μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας στην εξουσία και να διατηρεί τον έλεγχο σε ορισμένες συνοικίες της πρωτεύουσας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπή της ΑΕ Ζαν Πινγκ δήλωσε ότι "δεσμευτήκαμε να στείλουμε επιπλέον τέσσερις χιλιάδες στρατιώτες. Από τη Γουινέα, ένα τάγμα, από τις χώρες της IGAD 2.000 άνδρες ενώ το Τζιμπουτί θα στείλει στρατεύματα άμεσα".
Στην Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD), ένα οργανισμό οικονομικής συνεργασίας χωρών της Ανατολικής Αφρικής, συμμετέχουν σήμερα εκτός της Σομαλίας οι Αιθιοπία, Κένυα, Σουδάν, Ουγκάντα και Τζιμπουτί.
"Υπήρξε αίτημα να αυξηθεί το ανώτατο όριο [των 8.100 ανδρών] και πολλές άλλες χώρες είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα. Η αλλαγή της εντολής [των κανόνων εμπλοκής, ώστε η AMISOM να επιτεθεί στην αλ Σεμπάμπ] εξετάζεται ακόμα", είπε ο Πινγκ στο κλείσιμο της συνόδου.
ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ
Διπλωμάτες ανέφεραν νωρίτερα ότι ενδέχεται 30 και πλέον αρχηγοί κρατών της Αφρικής να ζητήσουν από τον ΟΗΕ να εγκρίνει την αλλαγή των κανόνων της εμπλοκής της AMISOM στη Σομαλία μετά τις επιθέσεις στην Ουγκάντα.
Σήμερα, την AMISOM συναποτελούν δυνάμεις από την Ουγκάντα και το Μπουρούντι. Η αλ Σεμπάμπ κατηγόρησε την δύναμη για σφαγές αμάχων κάτι που καταγγέλλουν και οργανώσεις αρωγής--για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις στην Καμπάλα την 11η Ιουλίου.
Ωστόσο ο Τζόνι Κάρσον, κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ στην Αφρική, είπε πως ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Σομαλία Ογκουστίν Μαχίγκα διαφωνεί με την πρόταση να δοθεί η εντολή στην AMISOM να εξαπολύσει επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον της αλ Σεμπάμπ.
Ο Κάρσον είπε ότι η τρέχουσα εντολή της δύναμης της επιτρέπει να υπερασπίζεται τον εαυτό της και να προστατεύει την κυβέρνηση της Σομαλίας.
"Η άποψη του Μαχίγκα είναι ότι η υπάρχουσα εντολή είναι επαρκώς ευρεία ώστε να δίνει στις δυνάμεις της AMISOM την δυνατότητα να εκτελέσουν την αποστολή που απαιτείται", είπε ο Κάρσον.
Η ΑΕ ζητά από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν από το 2007 να στείλει κυανόκρανους στη Σομαλία. Ο Μπαν δηλώνει ότι αυτό θα γίνει "όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες".
Η Επιτροπή της ΑΕ πιέζει και άλλες Αφρικανικές χώρες--ανάμεσά τους τη Νότια Αφρική, τη Γκάμπια, τη Σενεγάλη, τη Νιγηρία, την Ανγκόλα, την Μαυριτανία και την Γκάνα να στείλουν δυνάμεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
source:parapolitika.gr
top