Η Τρόικα ξεσκονίζει 

τα εξοπλιστικά προγράμματα...

Συνάντηση γνωριμίας –η οποία αρμοδίως χαρακτηρίζεται ως ενημερωτική- με τους κατά Θόδωρο Πάγκαλο «φον φούφουτους» είχε το μεσημέρι της Τετάρτης στο γραφείο του στο Πεντάγωνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.


Κατά τη διπλωματική πρακτική που συνηθίζεται στις διμερείς συνομιλίες η συνάντηση ήταν σε επίπεδο 3+3. Απέναντι από τον κ. Βενιζέλο βρίσκονταν οι τρεις βασικοί εκπρόσωποι της Tρόικας.


Ο κ. Σερβάς Ντερούς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Πολ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο κ. Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας πλαισίωναν δύο συνεργάτες του και ουδένα άλλο μέλος της κυβέρνησης. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τη «γνωμοδότηση» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κάθε μία συνάντηση των «φον φούφουτων» με περισσότερους του ενός υπουργούς συνιστά κυβερνητική σύσκεψη και η απαίτηση αυτή της Tρόικας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.


Επί μία ώρα στο γραφείο του στο στρατόπεδο Παπάγου, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους ελεγκτές της Tρόικας για τον τρόπο εκτέλεσης του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το σχεδιασμό για την εξέλιξη των αμυντικών δαπανών τα επόμενα χρόνια, αλλά και το συνολικό πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών.


Επρόκειτο απλώς για ενημέρωση, την οποία είχαν ζητήσει οι εκπρόσωποι της Tρόικας που έχουν αναλάβει ρόλο κηδεμόνων της ελληνικής οικονομίας.


Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υποστηρίζουν ότι η συζήτηση έγινε σε φιλικό κλίμα και με δημιουργικό πνεύμα και αναφέρουν ότι πέραν της προφορικής ενημέρωσης στους ελεγκτές της Tρόικας δεν δόθηκαν γραπτώς στοιχεία και συγκεκριμένα μεγέθη.


Τα …αναλυτικότερα έρχονται


Τα αναλυτικά δεδομένα της κατάστασης στον τομέα της άμυνας θα παρασχεθούν σε χαμηλότερους υπαλλήλους της Τρόικας οι οποίοι θα ξαναπάνε στο Πεντάγωνο για μια αναλυτικότερη ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

 Η λεπτομερής και διεξοδική συζήτηση της Tρόικας με τους στρατιωτικούς που είναι επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών του Πενταγώνου προγραμματίζεται για την μεθαυριανή Παρασκευή ή την προσεχή Δευτέρα.

Η σημερινή είναι η πρώτη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τους ελεγκτές της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σ’ αυτή την προπαρασκευαστική συζήτηση τα στελέχη της Tρόικας δεν έθεσαν θέμα περιστολής των σχεδιαζόμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων, ζήτησαν όμως να ενημερωθούν για το νέο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών.


Οι κύριοι Ντερούς, Τόμσεν και Μαζούχ ρώτησαν επίσης να μάθουν πως θα εξελιχθούν οι παραλαβές οπλικών συστημάτων τα επόμενα χρόνια και ποιες θα είναι οι ροές χρημάτων.


Από την πλευρά του, αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, ο κ. Βενιζέλος ανέλυσε στους ελεγκτές τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν συνδύασε την πορεία της «συνεργασίας» με την Άγκυρα με την «ανάγκη» απόκτησης όπλων και εξήγησε ότι οι μειώσεις μισθών, επιδομάτων αλλά και η άυξηση του ορίου συνταξιοδότησης εφαρμόστηκαν και για τους στρατιωτικούς.
source:protothema.gr
top