Η Σερβία ξέχασε το Βελιγράδι...


Η Σερβία ξέχασε το ΒελιγράδιΉ προφανώς αποδέχτηκε την απόφαση της Χάγης

Η Σερβία υπέβαλε σήμερα ένα σχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με το οποίο προτείνει την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για την «ανοιχτά ζητήματα» ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο καθεστώς του Κοσόβου.

Το σχέδιο ψηφίσματος, του οποίου το Γαλλικό Πρακτορείο εξασφάλισε αντίγραφο από το σερβικό Υπουργείο Εξωτερικών, «καλεί όλες τις πλευρές για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα με διάλογο προς το συμφέρον της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή».

Το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος δεν αναφέρει το καθεστώς του Κοσόβου, δηλαδή τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για το Βελιγράδι, το οποίο επέμενε μέχρι σήμερα να συζητηθεί το καθεστώς του Κοσόβου στις νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Για τις αρχές του Κοσόβου πάντως δεν ετίθετο καν θέμα για νέες διαπραγματεύσεων σχετικά με την ανεξαρτησία του.

Οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση τις τελευταίες εβδομάδες για την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα για όλα τα εκκρεμή θέματα, χωρίς την προσέγγιση του θέματος της ανεξαρτησίας.

Η αποστολή της Σερβίας στα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλε αυτό το σχέδιο ψηφίσματος, μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (CΙJ), την περασμένη Πέμπτη, στην οποία αναφέρεται ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τις αρχές στην Πρίστινα, στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.source:newsbeast.gr
top