6 γεύματα την ημέρα 

και αντίο περιττά κιλά;

Μίνα Ράλλη
Τα 3 γεύματα την ημέρα - πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο - αποτελούν τρόπο ζωής για τους περισσότερους από εμάς. Σύμφωνα όμως με μια θεωρία τα πιο συχνά γεύματα μπορεί να είναι η καλύτερη λύση για την απώλεια βάρους. Η κατανάλωση 6 μικρών γευμάτων την ημέρα, υποστηρίζουν οι ειδικοί, βοηθάει στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο της πείνας.

Εφόσον επιλέγετε τα σωστά τρόφιμα και παρακολουθείτε το μέγεθος των μερίδων, το να ‘’τσιμπάτε‘’ στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και την ίδια στιγμή να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια.
Φαίνεται όμως ότι δεν ισχύει το ίδιο για όλους - ειδικά αν έχετε προβλήματα με τον έλεγχο της ποσότητας που τρώτε ή αν δεν έχετε χρόνο για να προετοιμάσετε υγιεινά σνακ και γεύματα ίσως αυτή να μην είναι η ιδανική λύση για σας.
Η αλήθεια για τα 6 γεύματα την ημέρα
Η πείνα είναι ο χειρότερος εχθρός της δίαιτας. Αυτή η διάθεση για τσιμπολόγημα εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των γευμάτων, όταν τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα πέφτουν. Θεωρητικά αν διαιρέσετε την καθημερινή κατανομή θερμίδων σε πολλά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα, η πείνα δε θα σας βασανίζει πια.
‘’Η δίαιτα των 3 ωρών’’ το βιβλίο διατροφής του Jorge Cruise ισχυρίζεται ότι τα συχνά, μικρά γεύματα μπορούν να ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό σας και να σας βοηθήσουν να κάψετε θερμίδες.
Ωστόσο, αν και τα πιο συχνά γεύματα φαίνεται να βοηθούν μερικούς ανθρώπους στον έλεγχο της πείνας, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η μέθοδος αυτή δεν είναι μαγική. Σε τελική ανάλυση αυτό που μετράει περισσότερο είναι η μείωση των συνολικών θερμίδων σας - ανεξάρτητα από τον αριθμό των γευμάτων ή σνακ που θα καταναλώσετε.
Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στη Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής (British Journal of Nutrition), δεν βρήκε καμία διαφορά στην απώλεια βάρους μεταξύ των ατόμων που προσλάμβαναν τις θερμίδες τους σε 3 γεύματα ημερησίως ή σε 6 γεύματα την ημέρα.
Η ιδανική διατροφή
Τα συχνότερα γεύματα θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να σημαίνουν φτωχότερη διατροφή και περισσότερες θερμίδες, αν δεν σχεδιάζετε προσεκτικά τα σνακ και τα γεύματά σας.
Οι ημερήσιες ανάγκες σε θερμίδες ενός ατόμου καθορίζονται από την ηλικία, το φύλο, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας αλλά και τους στόχους του όσον αφορά την απώλειας βάρους. Οι περισσότεροι ενήλικοι χρειάζονται περίπου 1.500-2,200 θερμίδες για να χάσουν βάρους, όταν δεν είναι πολύ δραστήριοι.
Για να είναι πιο απολαυστικό κάθε μίνι γεύμα ή σνακ θα πρέπει να περιλαμβάνει χαμηλών λιπαρών πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μικρή ποσότητα υγιεινών λιπαρών. Για μια υγιεινή διατροφή προσπαθήστε να περιλαμβάνετε τουλάχιστον ένα φρούτο ή μια μερίδα λαχανικών σε κάθε μίνι γεύμα.
Στις καλές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται το άπαχο κρέας, τα θαλασσινά, τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυρί, γάλα), τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, και η σόγια. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φασόλια. Τα υγιεινά λιπαρά προέρχονται από τα φυτικά έλαια, τα λιπαρά ψάρια και τα καρύδια.
Μερικά υγιεινά μικρά γεύματα που είναι εύκολο να προετοιμαστούν:
* Λίγο μαύρο ψωμί με ένα κομμάτι τυρί και ένα μήλο
* Αυγό, φέτα του τοστ ολικής αλέσεως και ένα φρούτο
* Σάντουιτς με κοτόπουλο και λαχανικά
* Γιαούρτι με φρούτα και χυμός
* Σαλάτα με μαρούλι και γαλοπούλα
Αν θέλετε να χάσετε βάρος τρώγοντας αρκετές φορές την ημέρα, πρέπει να ελέγχετε τις μερίδες σας. Να είστε προσεκτικοί με τα τρόφιμα που είναι εύκολο να παρασυρθείτε, όπως το τυρί, τα ζυμαρικά, τους ξηρούς καρπούς και τα γλυκά.
Τα 6 μικρά γεύματα την ημέρα μπορεί να είναι μια πρόκληση όταν είστε μακριά από το σπίτι ή όταν δεν προετοιμάζετε μόνοι σας τα γεύματά σας. Όταν τρώτε έξω, επιλέξτε απλά επεξεργασμένα τρόφιμα χωρίς σάλτσες.
Συμπέρασμα: Η κατανάλωση μικρότερων και πιο συχνών γευμάτων σας προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή. Ο προσανατολισμός σας από υψηλής θερμιδικής αξίας σνακ σε ισορροπημένα, μικρά γεύματα μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να ξεφορτωθείτε τα παραπανίσια κιλά.
Αλλά και η κατανάλωση τριών κανονικών γευμάτων μπορεί να είναι επίσης ένας απόλυτα υγιεινός τρόπος διατροφής, που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
Το θέμα είναι να επιλέξετε τον τρόπο διατροφής που ταιριάζει καλύτερα με τον τρόπο ζωής σας γενικότερα. Εφόσον τα γεύματά σας κατανέμονται σωστά μέσα στην ημέρα και δεν αφήνετε ποτέ να περάσουν πάνω από 4-5 ώρες χωρίς να έχετε φάει τίποτα, μπορείτε να φτάσετε εύκολα τον στόχο σας και να χάσετε τα περιττά κιλά με τρία, τέσσερα, πέντε ή έξι γεύματα την ημέρα.
source:cosmo.gr
top