Ευρωπαϊκή βοήθεια 

για τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία...


Στο πλαίσιο ενεργοποίησης του συστήματος αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την πολιτική προστασία, η Ιταλία απέστειλε
δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair στην Πορτογαλία, για να βοηθήσουν στις προσπάθειες να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές που μαίνονται σε δασικές της εκτάσεις.

Δύο ακόμη Canadair CL 215 της Ευρωπαϊκής Τακτικής Εφεδρείας για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFTR), που ανήκει σε δύναμη επέμβασης της ΕΕ, είναι επιχειρησιακά από τη Δευτέρα. Τα δύο αυτά αεροσκάφη βρίσκονται σε εφεδρεία στην περίπτωση που όλα τα μέσα των κρατών μελών της ΕΕ χρησιμοποιούνται ήδη για την κατάσβεση πυρκαγιών.
Αυτό που ισχύει ως κανόνας είναι να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για τα θέματα πυρκαγιών. Η δύναμη επέμβασης της ΕΕ δεν έχει συσταθεί για να αντικαταστήσει την αλληλεγγύη αυτή, παρά μόνον για να αποφεύγονται περιστάσεις όπως αυτή το 2007, όταν η Βουλγαρία αναγκάστηκε να ζητήσει τη συνδρομή της Ρωσίας, καθώς κανένα άλλο κράτος της ΕΕ δεν ήταν σε θέση να τη βοηθήσει.
Η Πορτογαλία ζήτησε τη Δευτέρα την αλληλεγγύη των εταίρων της και τρεις ανταποκρίθηκαν άμεσα: η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα. Καθεμία πρότεινε να στείλει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα. Οι Ιταλοί ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν καθώς δεν αντιμετωπίζουν πυρκαγιές.
Η Πορτογαλία κατέγραψε μόνον την Τρίτη 459 νέες εστίες πυρκαγιών, οι οποίες απαιτούν την κινητοποίηση περισσότερων από 7.200 πυροσβεστών, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας.source:protothema.gr
top