Με... τζίνσενγκ θα αποπληρώσει 

χρέος της η Β. Κορέα...



Με 20 τόνους από το αφροδισιακό τζίνσενγκ προσφέρεται να αποπληρώσει η Βόρεια Κορέα μέρος από χρέος 10 εκ. δολαρίων προς την Τσεχία για βιομηχανικό εξοπλισμό που παρέλαβε κατά την κομμουνιστική περίοδο.

Σύμφωνα με το BBC, ο τσέχος υφυπουργός Οικονομικών Τόμας Ζίντεκ δήλωσε σε ΜΜΕ ότι προτάθηκε στην κομμουνιστική χώρα της Ασίας, να αποπληρώσει μέρος του χρέους σε αγαθά και ότι η Β. Κορέα πρότεινε να στείλει τζίνσενγκ.  "Θα ήταν μία επωφελής συμφωνία" δήλωσε ο κ. Ζίντεκ προσθέτοντας ωστόσο ότι η Τσεχία θα προτιμούσε να λάβει φορτία ψευδαργύρου.

Σημειώνεται ότι η Β. Κορέα χρωστά στην Τσεχία περίπου 10 εκ. δολάρια για βιομηχανικό εξοπλισμό και τραμ, τα οποία παρέλαβε όταν η χώρα ήταν ακόμη κομμουνιστική. Η ασιατική χώρα προσφέρθηκε λοιπόν να στείλει 20 τόνους τζίνσενγκ, μία ρίζα που θεωρείται ότι καταπολεμά την υπνηλία, την αρθρίτιδα και την σεξουαλική δυσλειτουργία, ως "προκαταβολή".

Οι 20 τόνοι θα καλύψουν το 5% του χρέους. Πάντως η ετήσια κατανάλωση τζίνσενγκ στην Τσεχία είναι περίπου 1,5 τόνοι. Αν το προϊόν βρεθεί σε τέτοια αφθονία ωστόσο στη χώρα τους,  ίσως περισσότεροι Τσέχοι μπουν στον πειρασμό να ανακαλύψουν τις χάρες του.source:nooz.gr
top