Oταν ο ήλιος μάς... 
ασχημαίνει
H φωτογήρανση και τα προειδοποιητικά σημάδια της
Σε μια χώρα με έντονη και παρατεταμένη ηλιοφάνεια όπως είναι η Ελλάδα, οι αισθητικού τύπου βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο και η λανθασμένη χρήση αντηλιακού είναι ποικίλες και, σε κάθε περίπτωση, δυσάρεστες. Διότι η ηλιακή ακτινοβολία -που πλέον είναι βλαβερή εξαιτίας της τρύπας του όζοντος- δρα αθροιστικά, που σημαίνει ότι, όσο περισσότερο έχουμε εκτεθεί στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ζωής μας, τόσο περισσότερη ακτινοβολία έχουμε απορροφήσει. Η ηλικία στην οποία εμφανίζεται φωτογήρανση (επίκτητη γήρανση του δέρματος) δεν είναι συγκεκριμένη, γιατί όσο νωρίτερα στη ζωή του έχει εκτεθεί κάποιος στην ηλιακή ακτινοβολία και όσο εντονότερα, τόσο πιο γρήγορα θα εμφανίσει τη φωτογήρανση, εξηγεί ο κ. Αντώνης Παναγιωτόπουλος, δερματολόγος, αναπληρωτής διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο «Α. Συγγρός». Ειδικά, δε, οι γυναίκες που έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα κινδυνεύουν περισσότερο από ηλιακή ελάστωση (το δέρμα ζαρώνει και χάνει την ελαστικότητά του).
Σημάδια φωτογήρανσης είναι επίσης οι πρόωρες βαθιές ρυτίδες, οι δυσχρωματικές βλάβες (οι καφέ κηλίδες που βλέπουμε στα χέρια και στο πρόσωπο), το τραχύ, ανελαστικό, χωρίς λάμψη δέρμα.
Οι βλάβες αυτές προκαλούνται όταν η υπεριώδης ακτινοβολία, μέσω πολλών μηχανισμών (π.χ. παραγωγή ελεύθερων ριζών), καταστρέφει κυρίως τις κολλαγόνους ίνες και την ελαστίνη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των αντιαισθητικών προβλημάτων του δέρματος.
Επίσης, οι φαρμακευτικές φωτοδερματοπάθειες, οι μελαγχρωματικές βλάβες (πανάδες), το ηλιακό ερύθημα και το ηλιακό έγκαυμα περιλαμβάνονται στις άμεσες επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Τα σημάδια της φωτογήρανσης πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα όταν εμφανιστούν, τονίζει ο ειδικός. Η περιποίηση και η ενυδάτωση της επιδερμίδας είναι οι πρώτες απλές κινήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος για να φροντίσει το δέρμα του. Από την άλλη, υπάρχουν πλέον πολλοί τρόποι ώστε να αντιμετωπίσουν πλαστικοί και δερματολόγοι τα σημάδια της φωτογήρανσης (ενέσιμα υλικά όπως υαλουρονικό οξύ, κολλαγόνο, Botox, ρυτιδεκτομή, επεμβάσεις με λέιζερ, δερμοαπόξεση, χημικά πίλινγκ).
Για ασφαλή και ρεαλιστικά αποτελέσματα, προϋπόθεση αποτελεί να εμπιστευτούμε έναν εξειδικευμένο ειδικό (αισθητικό, δερματολόγο, πλαστικό χειρουργό), ο οποίος με υπευθυνότητα θα μας καθοδηγήσει και θα λύσει, στο μέτρο του δυνατού, το πρόβλημά μας. Βεβαίως, καλό είναι να λάβουμε υπόψη ότι πολύ πιο σοβαρά είναι τα πράγματα όσον αφορά την εκδήλωση μελανώματος (κακοήθης όγκος), που συσχετίζεται άμεσα με την εμμονή μας για βαθύ μαύρισμα.
Μπορούμε να την προλάβουμε
Να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με μεγάλο δείκτη προστασίας και με σωστό τρόπο. Δηλαδή, πάνω σε καθαρό δέρμα και να τα ανανεώνουμε κάθε δύο με τρεις ώρες.
Τα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται όχι μόνο το καλοκαίρι και την άνοιξη, αλλά και όλες τις ημέρες του χειμώνα (είτε υπάρχει ηλιοφάνεια είτε συννεφιά).
Οι βόλτες στην πόλη, οι περιηγήσεις στην ύπαιθρο αλλά και οι καλοκαιρινές δραστηριότητες, όπως το κολύμπι και η παραμονή στην παραλία, πρέπει να γίνονται πριν από τις 11 το πρωί και μετά τις 5 το απόγευμα.
Η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, σε συνδυασμό με την κατανάλωση άφθονων υγρών (κυρίως νερού) προστατεύουν το δέρμα.
source:kathimerini.gr
top