Προσεχώς, Εταιρίες 

Ανέργων ΑΕ!


Άνεργοι από περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεργίας , άτομα  με ειδικές ανάγκες , απεξαρτημένοι ,νέοι κάτω των 35 ετών καθώς και άνεργοι άνω των 55 ετών θα έχουν την ευκαιρία να συστήσουν εταιρείες στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής οικονομίας που ανακοίνωσε το υπουργείο εργασίας.

Οι εταιρίες θα αναπτύξουν κοινωφελή δραστηριότητα όπως είναι  η προστασία ανθρώπων τρίτης ηλικίας, η δημιουργική δραστηριότητα  για μικρά παιδιά κ.α.

Τη δραστηριότητα  θα επιλέγουν οι δήμοι ανάλογα  με τις ανάγκες τους και αυτοί  θα καταβάλουν την αμοιβή στην εταιρία.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται μέσω του ΤΕΜΠΜΕ από κοινοτικά κονδύλια ( 200 εκατομμύρια )

Δίνοντας διευκρινίσεις  για τα νέα προγράμματα ο Γεν. Γραμματέας Κοινοτικών πόρων κ Θεόδωρος Τσέκος τόνισε ότι " η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορεί, όπως και άλλοι φορείς, να υποστηρίζει τέτοιου είδους εγχειρήματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, μη μετέχοντας όμως στη διοίκηση των φορέων αυτών. Διότι πράγματι ελλοχεύει εδώ ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν τέτοιου είδους επιχειρηματικές προσπάθειες ως Δούρειος Ίππος για άλλες επιδιώξεις. Θα υπάρχει μία λεπτομερής διαδικασία ελέγχου των εσόδων και των δαπανών από την Υπηρεσία Μητρώου".



Βασικά χαρακτηριστικά των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν  στο χώρο είναι ότι δεν θα διανέμουν  κέρδη, ενώ μόνο οι εταίροι θα αμείβονται για την παρεχόμενη εργασία τους με ανώτατο όριο το τριπλάσιο του  κατώτατου μισθού.

Το πλεόνασμα θα κατατίθεται σε έναν κεντρικό λογαριασμό αλληλοβοήθειας, ο οποίος θα χρηματοδοτεί νέου τύπου τέτοιες επιχειρήσεις.

Και επενδύσεις

Επίσης ένα μέρος  των εσόδων θα χρησιμοποιείται για  επενδύσεις.

Τι σημαίνει επενδύσεις όμως;

Όπως εξήγησαν τα στελέχη του Υπουργείου ¨" δε θα μπορεί μια κοινωνική επιχείρηση να επενδύει για παράδειγμα σε πολυτελή αυτοκίνητα. Αυτό θα ελέγχεται, ώστε να αποφευχθούν στρεβλώσεις . Σε ευρωπαϊκές χώρες έχουμε πραγματικά έναν ολοκληρωμένο τρίτο τομέα της οικονομίας ο οποίος κινείται ανάμεσα στον ιδιωτικό και στο δημόσιο. Προσφέρει θέσεις εργασίας. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, τα στοιχεία της τελευταίας 5ετίας μας δείχνουν ότι παράγονται θέσεις εργασίας με ρυθμό διπλάσιο απ' ότι ο ανταγωνιστικός τομέας της οικονομίας και μάλιστα αυτές εστιάζονται σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Είναι ένα εξαιρετικά δυναμικό εργαλείο, το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποδώσει καρπούς και στην ελληνική πραγματικότητα"…source:protothema.gr
top