BBC: Γενοκτονία χαρακτηρίζει 

ο ΟΗΕ τα εγκλήματα στο Κονγκό...

Ως γενοκτονία μπορούν να χαρακτηριστούν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον στρατό της Ρουάντα και τους αντάρτες στη Δημοκρατία του Κονγκό. Αυτό αναφέρει προσχέδιο έκθεσης του ΟΗΕ σύμφωνα με το BBC.
Η συγκεκριμένη έκθεση σημειώνει πως στοχοποιούνταν οι πρόσφυγες Χούτου από τη Ρουάντα και οι Κονγκολέζοι Χούτου στη Δημοκρατία του Κονγκό το διάστημα 1993-2003. Παρατίθενται μάλιστα μία σειρά από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας όλων των χωρών που εμπλέκονται στον επονομαζόμενο «αφρικανικό παγκόσμιο πόλεμο».
Η έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες. Το προσχέδιο, όπως σημειώνει το BBC, ρίχνει φως σε φρικαλεότητες δέκα ετών που διαπράχθηκαν εις βάρος αμάχων στο έδαφος του Κονγκό. Η χώρα ήταν γνωστή ως Ζαΐρ μέχρι το 1997.
Περίπου 20 αξιωματούχοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτυπώνουν σε εκατοντάδες σελίδες τις διαδεδομένες και συστηματικές, όπως τις ονομάζουν, επιθέσεις του στρατού της Ρουάντα και των κονγκολέζων ανταρτών -της Συμμαχίας των Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό (AFDL). Στόχοι ήταν οι Χούτου της Ρουάντα που μετανάστευσαν στο Κονγκό μετά τη γενοκτονία των Τούτσι στη Ρουάντα.
Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι οι επιθέσεις εναντίον των μη – προσφύγων Χούτου επιβεβαιώνει ότι στοχοποιούνταν όλοι ανεξαιρέτως. Σε μερικές περιοχές, αναφέρεται, υπήρχαν σημεία ελέγχου που χρησιμοποιήθηκαν για να εντοπίζονται τα άτομα με καταγωγή από τους Χούτου και να δολοφονούνται. Υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες ήταν τα θύματα.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι πράξεις αυτές υποδηλώνουν μια προμελετημένη και ακριβή μεθοδολογία. Επιπλέον, πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι και άρρωστοι. Οι ερευνητές του ΟΗΕ έχουν συγκεντρώσει επίσης πληροφορίες σχετικά με τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξαν οι δυνάμεις ασφαλείας πολλών χωρών και οι ένοπλες ομάδες που εμπλέκονταν στον τοπικό πόλεμο.
Το BBC αναφέρει ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση πριν δημοσιευθεί, ενώ πηγές προσκείμενες στην έρευνα λένε ότι οι αρχές της Ρουάντα ασκούν πίεση στα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας μια πιο μετριοπαθή διατύπωση.source:tvxs.gr
top