Στην αγκαλιά της 

Αφροδίτης...

 ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ


Το Κλήμα με φόντο τα  περίφημα «σύρματα»
Το ηφαιστειογενές έδαφος της Μήλου προσφέρει εικόνες μοναδικές. Τα χρώματα των πετρωμάτων εναλλάσσονται, από το μαύρο του βασάλτη στα άσπρα του καολίνη. Από τα κίτρινα και πορτοκαλί των προσμείξεων του θείου στα πράσινα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας. Με αυτόν τον ρυθμό
εναλλάσσονται και οι εμπειρίες, από τους μύθους στην Ιστορία, από την αρμονία της Αφροδίτης στη γοητεία του Σαρακήνικου
Από το κατάστρωμα του πλοίου που πλησιάζει στον κόλπο της Μήλου, φαίνονται αριστερά οι απότομες ακτές του νησιού και δεξιά ένα ακρωτήρι που ξέρω πως είναι το Βάνι, όπου βρίσκονται τα παλιά μεταλλεία. Εγώ όμως έχω στρέψει την προσοχή μου αριστερά περιμένοντας να δω τις περίφημες Αρκούδες. Η απόσταση όμως τις κάνει να φαίνονται μικρές και ασήμαντες, παραλίγο να τις χάσω αφού μόνο με τηλεφακό ή με σκάφος από το νησί καταφέρνεις να δεις το πραγματικό μέγεθος και το εντυπωσιακό σχήμα των ηφαιστειακών βράχων που σε υποδέχονται στο νησί.

Σύντομα, περνώντας από το στενότερο σημείο του κόλπου, συνειδητοποιώ ότι εμπρός μου βλέπω να απλώνεται ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλή φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, ο Αδάμαντας που δεν φημίζεται για την κυκλαδίτικη εμφάνισή του, είναι όμως το εμπορικό κέντρο του νησιού.

Αρχίστε τη γνωριμία με το νησί ανηφορίζοντας προς την Τρυπητή, που βλέπει το πέλαγος αλλά και χαμηλά στο Κλήμα που είναι από τα ομορφότερα και πιο... χρωματιστά ψαροχώρια, διάσημο για τα « σύρματα» - δηλαδή τις 35 υπόσκαφες, μέσα στο μαλακό πέτρωμα, ισόγειες αποθήκες που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη της βάρκας, ενώ υπάρχει και όροφος κατοικήσιμος. Κατά μία εκδοχή, η ονομασία «σύρματα» προέκυψε κυριολεκτικά από τα σύρματα που χρησιμοποιούνταν κάποτε προκειμένου οι βάρκες να μπαίνουν σε αυτές τις ιδιότυπες αποθήκες. Σήμερα τα σύρματα είναι περιζήτητα για ενοικίαση.

Επιστρέφοντας στην Τρυπητή μπορείτε να θαυμάσετε το αρχαίο θέατρο και τις κατακόμβες (βλ. ενότητα Αξιοθέατα), που έδωσαν το όνομα στον οικισμό. Θα απογοητευτείτε όμως αν επιμείνετε να βρείτε το σημείο όπου βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, καθώς εκεί υπάρχει μόνο μια άχαρη πινακίδα ανάμεσα στα δένδρα και τους θάμνους να θυμίζει το γεγονός.

Βόρεια από την Τρυπητή είναι η Πλάκα. Περπατήστε και ακούστε τα βήματά σας να αντηχούν στα σοκάκια, παρατηρήστε τα χαρούμενα πρόσωπα καθώς ανακαλύπτουν τον πιο όμορφο οικισμό του νησιού. Μην παραλείψετε να ανεβείτε και στο Κάστρο για να θαυμάσετε τη θέα και το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή του ή από το προαύλιο της Παναγιάς της Κορφιάτισσας.

Τις επόμενες ημέρες αφιερώστε τις στις παραλίες για να γνωρίσετε τον απίθανο συνδυασμό χρωμάτων και ποικιλίας στη μορφή τους. Αμμος άσπρη ή σκούρα, ηφαιστειογενή βράχια λευκά αλλά και πολύχρωμα, σπηλιές με γαλαζοπράσινα νερά, από όλα έχει ο... μπαξές. Κάποιοι χωματόδρομοι που οδηγούν σε αυτές απαιτούν προσοχή, αν έχετε όχημα 4x4 ή ανάλογη μοτοσυκλέτα θα μπορέσετε να τις επισκεφθείτε με ασφαλή τρόπο.

Να θυμάστε πως την καλύτερη θέα προσφέρει ο Προφήτης Ηλίας, το ψηλότερο βουνό του νησιού με υψόμετρο 751. Οι τεράστιοι κοφτεροί βράχοι του είναι το τελευταίο εμπόδιο προς την απόλυτη θέα καθώς φαίνεται όλο το νησί, με τον όρμο της Μήλου σε όλο το μεγαλείο του και με την Πλάκα να μοιάζει με λευκό μπουμπούκι κοντά στην κορυφή του υψώματος που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του κόλπου. source:tanea.gr
top