Βεστερβέλε: "Η Βοσνία 

πρέπει να γίνει ένα λειτουργικό ομοσπονδιακό κράτος"



Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε μετέφερε στα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης την ισχυρή στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στη χώρα και τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στην πορεία τους προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Βεστερβέλε κατά την επίσκεψή του στο Σαράγεβο, στο πλαίσιο περιοδείας στα Βαλκάνια, τόνισε ότι οι σχέσεις Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και Γερμανίας είναι καλές και ότι μπορούν να αναβαθμιστούν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον προεδρεύοντα της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Χάρις Σίλαϊντζιτς, τον εκπρόσωπο των Σέρβων στην τριμερή προεδρία της χώρας, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς και τον σύμβουλο του εκπροσώπου των Κροατών, Νταβόρ Βούλετιτς για την πορεία της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., την εταιρική σχέση Ε.Ε. - Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου σε χώρες της Ε.Ε. για τους πολίτες της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.

Ο κ. Σίλαϊντζιτς δήλωσε ότι «η Βοσνία - Ερζεγοβίνη ως χώρα που αδικαιολόγητα περιμένει εδώ και πολύ καιρό την άρση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου, πρέπει να εδραιώσει συνεργασία με τις γειτονικές χώρες - μέλη της Ε.Ε. και ότι γι’ αυτό είναι αναγκαίο να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις και να άρει τα εμπόδια στη λειτουργία του κράτους».

Ο κ. Σίλαϊντζιτς ανέφερε ότι «η Βοσνία - Ερζεγοβίνη ήταν μοντέλο πολιτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού», κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό είναι αναγκαία η στήριξη της γερμανικής κι άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ο κ. Ραντμάνοβιτς ευχαρίστησε τη γερμανική κυβέρνηση για τη βοήθεια και τη στήριξη που παρέχει στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τόνισε ότι «η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανήκει στην Ευρώπη και επιθυμεί να είναι τμήμα της Ε.Ε.».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, στη διάρκεια συνάντησης σήμερα το πρωί με τον ομόλογό του, της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Σβεν Αλκαλάι τόνισε ότι οι συνταγματικές αλλαγές στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη είναι αναγκαίες, αν η χώρα επιθυμεί να εκπληρώσει τον στόχο της προσέγγισης της Ε.Ε.

Ο κ. Βεστερβέλε ανέφερε ότι αμέσως μετά τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, πρέπει να αρχίσει η αναθεώρηση του Συντάγματος κι όλες οι δυνάμεις της χώρας να εργαστούν με αποφασιστικότητα και ευθύνη.

Τονίζοντας ότι οι συνταγματικές αλλαγές πρέπει να αφορούν κυρίως την εδραίωση αποτελεσματικού κράτους, ο κ. Βεστερβέλε είπε ότι «το ομοσπονδιακό πολιτικό σύστημα μπορεί να είναι λειτουργικό και ότι παράδειγμα αποτελεί η Γερμανία».

Ο κ. Βεστερβέλε συναντήθηκε ακόμη με τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνζκο και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε από το Σαράγεβο για το Κόσοβο, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην περιοχή των Βαλκανίων.source:nooz.gr
top