Αμπάς: Στο Ισραήλ η ευθύνη 

αν αποτύχουν οι συνομιλίες...

Το Ισραήλ θα φέρει ακέραια την ευθύνη της αποτυχίας των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αν επαναλάβει την εποικιστική δραστηριότητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ενόψει της συνάντησης του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στις 2 Σεπτεμβρίου.
«Οφείλω να σας πω σήμερα, με πλήρη σαφήνεια και ειλικρίνεια, αυτό για το οποίο ενημερώσαμε όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της αμερικανικής με πρωτοβουλία της οποίας διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, πριν δεχτούμε να συμμετάσχουμε σε αυτές: η κυβέρνηση του Ισραήλ θα φέρει την πλήρη ευθύνη για τον κίνδυνο αποτυχίας και κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, αν συνεχίσει την εποικιστική δραστηριότητα σε όλες τις μορφές και στο σύνολο των κατεχόμενων από το 1967 παλαιστινιακών εδαφών», δήλωσε ο πρόεδρος Αμπάς σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την παλαιστινιακή τηλεόραση.
Ο Αμπάς πρόκειται να συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στις 2 Σεπτεμβρίου, για την επανάληψη των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Οι Παλαιστίνιοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα αποσυρθούν από τις συνομιλίες που πρόκειται να ξεκινήσουν στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον αν ο το Ισραήλ δεν παρατείνει το πάγωμα του εποικισμού της Δυτικής Όχθης, το οποίο λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου.
Ο αντιπρόεδρος πάντως της κυβέρνησης του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η απαίτηση των Παλαιστινίων για περαιτέρω πάγωμα του εποικισμού είναι «απαράδεκτη» και εξέφρασε την ανησυχία ότι η απαίτηση αυτή μπορεί να πυροδοτήσει μια κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας του, που είναι φιλικά προσκείμενος στον εποικισμό, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές.
Αποδοκιμασία ΗΠΑ για δηλώσεις ραβίνου κατά του Μαχμούντ Αμπάς
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε χθες «βαθιά προσβλητικές» τις δηλώσεις που έκανε για τους Παλαιστινίους ο σημαίνων ραβίνος Οβαδία Γιόζεφ, πνευματικός ηγέτης του κόμματος των Ορθόδοξων Εβραίων ΣΑΣ που στηρίζει την κυβέρνηση Νετανιάχου, ευχόμενος «ο Μαχμούντ Αμπάς κι άλλοι να πεθάνουν».
«Λυπούμεθα και καταδικάζουμε, συγχρόνως, για τις εμπρηστικές δηλώσεις που έκανε ο ραβίνος Οβαδία Γιόζεφ», ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Φίλιπ Κρόουλι. «Δεν πρόκειται μόνον για προσβλητικές δηλώσεις, αλλά και για δηλώσεις που ζημιώνουν την υπόθεση της Ειρήνης» στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «ασφαλώς και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου δεν συμμερίζεται παρόμοιες απόψεις».
«Ολοι αυτοί οι κακοί, που μισούν το Ισραήλ, ο Μαχμούντ Αμπάς, κι άλλοι...ας πεθάνουν» ευχήθηκε ο ραββίνος Γιόζεφ κατά την προσευχή του Σαββάτου, που μεταδιδόταν ζωντανά από τον ραδιοσταθμό των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ. «Ας τους ρίξει λοιπόν ο Θεός χολέρα, αυτών των κακών Παλαιστίνιων, που καταδιώκουν το Ισραήλ».
Στη Ραμάλα, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Γάσαν Χατίμπ, χαρακτήρισε την προτροπή του ραβίνου Γιόζεφ «βαθιά προσβλητική» και «ρατσιστική», ζητώντας την επίσημη αποδοκιμασία της. Το Πρωθυπουργικό Γραφείο στην Ιερουσαλήμ με ανακοίνωσή του σημείωσε ότι «παρόμοιες απόψεις δεν ανταποκρίνονται στη διάθεση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ενόψει της επανάληψης του κατ'ευθείαν ειρηνευτικού διαλόγου» με τους Παλαιστίνιους.source:tvxs.gr
top