Άνοιξε η Θεολογική Σχολή

της Χάλκης...


Άνοιξε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Παρόντος του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου αλλά και του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον χώρο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μια έκθεση Ελλήνων εικαστικών. Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη» και περιλαμβάνει έργα από συνολικά 101 καλλιτέχνες, τα οποία έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την περίπτωση και έχουν ως κεντρικό θέμα την ζωή στην Πόλη.
Με τον τρόπο αυτό, οι έλληνες εικαστικοί καταφέρνουν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έπειτα από 30 χρόνια σιωπής, έστω για μόνο ένα μήνα, μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου που θα κρατήσει η έκθεση. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Αθήνα και θα παρουσιαστεί στην τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, τον Οκτώβριο. «Πρόκειται για 101 απόπειρες εικαστικής \'αφήγησης\' μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τις κατασκευές, τη φωτογραφία, το βίντεο και την αγιογραφία» δηλώνει η Αναστασία Μάνου, που εμπνεύσθηκε και οργάνωσε την έκθεση.
Aνάμεσα στους συμμετέχοντες με έργο του είναι και ο κορυφαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, που σχολίασε: «Η ιδέα µε ενθουσίασε. Είναι µια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή ο ελληνικός και ο τουρκικός κόσµος. Ιδιαίτερα σηµαντικό δε είναι που ξανανοίγει και η Σχολή της Χάλκης. Είναι µια ευκαιρία να συνδεθεί ο Ελληνισµός µε το παρελθόν του. Η Τέχνη είναι ο µοναδικός τρόπος για να έρθουν κοντά οι δύο λαοί. Μόνο όταν θα χτίσουν µια ανιδιοτελή, πνευµατική σχέση θα καταφέρουν να έχουν και υλική σχέση. Όταν υπάρχει εχθρική στάση, σηµαίνει πως δεν υπάρχει πνευµατικός σύνδεσµος».
Παράλληλα με την έκθεση, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Θεολογικής Σχολής θα προβάλλεται το 50λεπτο ντοκιμαντέρ «Ιχνηλατώντας την Πόλη». Στα εγκαίνια, πάντως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να εκφράσει τη λύπη του γιατί η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να παραμένει κλειστή για μαθήματα. «Και τούτο παρά πάσαν προσδοκίαν. Κατανοούν οι αρμόδιοι το άδικον αναστολής της λειτουργίας, υπόσχονται λύσιν, αλλά ουδέν πλέον τούτου -τουλάχιστον προς το παρόν κάνουν» είπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα εγκαίνια της έκθεσης επρόκειτο να παραστεί κανονικά και ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, ωστόσο απουσίασε και έστειλε αντ’ αυτού τον γενικό του γραμματέα. Επίσης, από τουρκικής πλευράς παραβρέθηκε ο δήμαρχος των Πριγκιποννήσων, ο διευθυντής του Μουσείου του Τοπ Καπί και πολλοί Τούρκοι καλλιτέχνες, μαζί φυσικά με Έλληνες συναδέλφους τους αλλά και πολλούς ταξιδευτές από την χώρα μας.source:madata.gr
top