Diaspora: Αντίστροφη 

μέτρηση για τον αντίπαλο του Facebook..

Λίγους μόλις μήνες πριν, 4 «σπασικλάκια» της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν το σχέδιο τους για ένα νέο δίκτυο που δεν θα υποχρέωνε τους χρήστες να παρέχουν προσωπικές λεπτομέρειες σε μια μεγάλη επιχείρηση. Το «Diaspora» θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 15 Σεπτεμβρίου.
«Το Diaspora λειτουργεί, μας αρέσει και θα είναι έτοιμο στις 15 Σεπτεμβρίου», ανακοίνωσε η ομάδα στο ιστολόγιό της.
Η νέα αυτή υπηρεσία δημιουργήθηκε με ανοιχτό λογισμικό και όπως δηλώνουν οι δημιουργοί του, δεν θα έχει τα κενά ασφάλειας αλλά και τα προβλήματα αυθαίρετης δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων για τα οποία έχει κατηγορηθεί το Facebook.
«Ο κάθε χρήστης-μέλος του Diaspora θα μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο των πληροφοριών που δημοσιοποιεί και να διαχωρίζει αυτά που θέλει να ξέρουν οι συνάδελφοί του από εκείνα που συζητάει με την παρέα του», δήλωσε ο Max Salzberg, ένας από τους δημιουργούς.
Το λογισμικό θα επιτρέπει στους χρήστες να στήνουν τους δικούς τους server, τους οποίους αποκαλούν «σπόρους», να δημιουργούν τους δικούς τους «κόμβους» και να ελέγχουν πλήρως τις πληροφορίες που μοιράζονται, έχει δηλώσει η ομάδα.
Το σχέδιο ανακοινώθηκε στις 24 Απριλίου και χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα Kickstarter, η οποία προσφέρει την ευκαιρία σε δημιουργικούς ανθρώπους να βρουν υποστήριξη στα σχέδιά τους, έδωσαν περιθώριο 39 ημερών για να συγκεντρώσουν 10.000 δολάρια για την υλοποίηση του σχεδίου τους. Χρειάστηκαν μόλις 12 ημέρες και συνολικά συγκέντρωσαν 200.642 δολάρια από δωρεές περίπου 6.500 ατόμων. Ο δημιουργός του Facebook, Mark Zuckerberg, λέγεται ότι είναι ένας από τους δωρητές, σύμφωνα με το BBC.
Έμπνευση της ομάδας «Diaspora» για να προχωρήσει στο εγχείρημά της ήταν μια ομιλία της Ebel Moglen, καθηγήτριας του πανεπιστημίου Columbia, η οποία περιέγραψε τις συγκεντροποιημένες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ως «δωρεάν κατασκόπους».source:tvxs.gr
top