Μείωση 27% στα καθαρά 

κέρδη της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο...


Η ΔΕΗ επανέλαβε τις προβλέψεις της για κέρδη προ φόρων, στο σύνολο του έτους, ύψους 626 εκατ. ευρώ
Η ΔΕΗ επανέλαβε τις προβλέψεις της για κέρδη προ φόρων, στο σύνολο του έτους, ύψους 626 εκατ. ευρώ
Αθήνα
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την Πέμπτη μείωση 27% των καθαρών κερδών της στο πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω των υψηλών τιμών καυσίμων, της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης και της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας εξαιτίας της ύφεσης.

Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 347,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 354 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν 3,2% στα 2,895 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν 16% στα 821,1 εκατ. ευρώ, κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών για 835,1 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ επανέλαβε τις προβλέψεις της για κέρδη προ φόρων, στο σύνολο του έτους, ύψους 626 εκατ. ευρώ.

«H μείωση της κερδοφορίας του α΄εξαμήνου 2010, οφείλεται αφενός μεν στη μείωση των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της απώλειας μεριδίου αγοράς και της μειωμένης ζήτησης, αφετέρου δε στην αύξηση του κόστους του ενεργειακού ισοζυγίου λόγω των μεγαλύτερων ποσοτήτων αγορών ενέργειας και της πολύ μεγάλης αύξησης των τιμών καυσίμων, που δεν αντισταθμίστηκε πλήρως από τη μείωση της ζήτησης», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός,
«Η κερδοφορία της ΔΕΗ το 2010 συνεισφέρει στην πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε όλη την ελληνική περιφέρεια εκτιμώμενου ύψους 1,3 δισ. ευρώ για ολόκληρο το 2010, επενδύσεων που συμβάλλουν στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή έχοντας εξασφαλίσει για το 2010 άμεσο εισόδημα για το Ελληνικό Δημόσιο 118 εκατ. ευρώ, μέσω μερίσματος και 203 εκατ. ευρώ, μέσω φορολογίας εισοδήματος», συμπλήρωσε.
Η κερδοφορία της ΔΕΗ το 2010 δεν οφείλεται σε αυξήσεις τιμολογίων, είπε ο κ. Ζερβός και σημείωσε ότι «αντίθετα, η διατήρηση της στρέβλωσης στη δομή των τιμολογίων μέχρι και σήμερα, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις της ΔΕΗ για την άρση των στρεβλώσεων αυτών, είχε σαν αποτέλεσμα την ένταση της απώλειας πελατών υψηλού περιθωρίου κέρδους».source:in.gr
top