Ακύρωσε σχέδια άντλησης
πετρελαίου στη Γροιλανδία η ΒΡ...
Η BP δε θα διεκδικήσει άδεια εξερεύνησης και εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων στη Γροιλανδία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.
Η BP ακύρωσε σχέδια για άντληση πετρελαίου από μεγάλο βάθος στην Αρκτική -όπου αναμένεται να συρρεύσουν οι περισσότερες εταιρείες του τομέα της ενέργειας τα επόμενα χρόνια -λόγω των φόβων ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε «πολιτική τρέλα» μετά την διαρροή από το κοίτασμά της στον Κόλπο του Μεξικού, αναφέρει σήμερα Πέμπτη η εφημερίδα Guardian.
Η εταιρεία δεν σχεδιάζει να δοκιμάσει να διεκδικήσει άδεια εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στη Γροιλανδία, κατά το δημοσίευμα.
«Δε συμμετέχουμε στο γύρο της υποβολής προσφορών», είπε εκπρόσωπος της πολυεθνικής εταιρείας με έδρα τη Βρετανία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί.
Η απόφαση της BP έγινε γνωστή αφού η σκωτσέζικη εταιρεία εξερεύνησης πετρελαϊκών κοιτασμάτων Cairn Energy αποκάλυψε ότι ανακάλυψε φυσικό αέριο στα ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας κι ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι υδρογονάνθρακες στην περιοχή.
Η είδηση αναμένεται να προκαλέσει νέο πετρελαϊκό πυρετό, αλλά εγείρει ανησυχίες και σε οργανώσεις προάσπισης του περιβάλλοντος για την περιοχή, όπου ζουν μπλε φάλαινες, πολικές αρκούδες και φώκιες.
Μέλη της Greenpeace ταξίδεψαν στη Γροιλανδία για να πιέσουν την Κάιρν να σταματήσει την δραστηριότητά της στην περιοχή.
Η υπηρεσία ορυκτών και πετρελαίου στην Γροιλανδία ανέφερε ότι τα ονόματα των εταιρειών που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό για την εξερεύνηση των κοιτασμάτων θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τη Γκάρντιαν.
Πηγές είπαν ότι η κυβέρνηση της χώρας όσο και η BP συμφώνησαν ότι δε θα ήταν καλή ιδέα να αναμιχθεί η εταιρεία.
Μια πηγή είπε ότι με τη Γκρίνπις να καταδιώκει ήδη την Κάιρν, μια εταιρεία «με άσπιλο ιστορικό ασφάλειας», όλοι αντιλήφθηκαν «ότι θα προκαλούσε πολιτική τρέλα να δοθεί το πράσινο φως στη BP» .source:kathimerini.gr
top