FT: Η Βραζιλία παράδειγμα

για την Ελλάδα...


Μαθήματα για το πώς μία κεντροαριστερή κυβέρνηση μπορεί να μετατρέψει τη δημοσιονομική λιτότητα σε πολιτικό κέρδος, φαίνεται ότι μπορεί να διδάξει η κυβέρνηση Da Silva της Βραζιλίας την ελληνική κυβέρνηση Παπανδρέου, σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, υπό τον τίτλο «Brazilian fiscal lessons for Greece».
Σχολιάζοντας στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών που περιλαμβάνουν το πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., αλλά και την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, το δημοσίευμα εκτιμά πως η χώρα να αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο είναι ακόμα υψηλή.
Ωστόσο, η τωρινή κυβέρνηση της Ελλάδας, «που κληρονόμησε αυτά τα προβλήματα από τους ανίκανους και ψεύτες προκατόχους της, έχει καταφέρει να προχωρήσει με το πρόγραμμά της χωρίς να συναντήσει στον δρόμο της αδιάβατη πολιτική αντίσταση» προσθέτει η εφημερίδα.
«Υπήρξαν βέβαια απεργίες και διαμαρτυρίες, αλλά όχι όμως, τουλάχιστον προς το παρόν, χάος και κατάρρευση της δημόσιας τάξης», σχολιάζει ο συντάκτης.
Στη συνέχεια του άρθρου, επιχειρείτε μια σύγκριση της κατάστασης της Ελλάδας με εκείνη της Βραζιλίας. Όπως αναφέρει, ο νυν πρόεδρος της Βραζιλίας, Da Silva, ανέλαβε την εξουσία στην χώρα του υπό παρόμοιες συνθήκες και κατόρθωσε εκτός από το δημοσιονομικό εξορθολογισμό της οικονομίας να πετύχει και οικονομική ανάκαμψη, κάτι που είναι απαραίτητο και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Ωστόσο, «οι πιθανότητες για την Ελλάδα, να πετύχει είναι πολύ λιγότερες» καθώς «η καλή αρχή που έκανε ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι η καλή δημοσιονομική αναπροσαρμογή θα αφήσει ένα επιπλέον χρέος για την χώρα το οποίο θα ανέρχεται πλέον στο 150% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να κάνει και βήματα οικονομικής ανάπτυξης».
Επιπλέον, η Βραζιλία κατόρθωσε να πετύχει στο οικονομικό της έργο με τη βοήθεια πολλών ενισχυτικών παραγόντων, κάτι που η Ελλάδα δεν διαθέτει, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Συγκεκριμένα: «η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον από απρόθυμους καταναλωτές και ανήσυχους επενδυτές. Η Βραζιλία είχε το πλεονέκτημα της δραστηριοποίησης σε μία δυναμική παγκόσμια οικονομία. Η μη ανταγωνιστική Ελλάδα με χαμηλή παραγωγικότητα και υψηλά κόστη, αποκλεισμένη εντός της ευρωζώνης, προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί μέσα σε μία δειλή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη».
Ένα ακόμα εμπόδιο επιτυχίας για την κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται στην τοπική αυτοδιοίκηση, επισημαίνει ο συντάκτης. «Σε κάθε περίπτωση, οτιδήποτε και αν κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να εξορθολογίσει τα δημόσια οικονομικά της, το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς οργανισμούς». Κατά την άποψη του, προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρή για να αντισταθμίσει την κακοδιαχείριση των οικονομικών σε τοπικό επίπεδο.
Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας πως αν και η αναδιάρθρωση του χρέους σε μελλοντικό χρόνο είναι αναπόφευκτη, παρά τους πολλούς αποτρεπτικούς παράγοντες, η Ελλάδα επί του παρόντος δεν θα πρέπει να υποχωρήσει και να οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Κι αυτό γιατί το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το βασικό πρόβλημα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ενώ μία χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές συνέπειες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.source:tvxs.gr
top