Τελικά το γκρέιπφρουτ 

καίει το λίπος ή άδικα το τρώω;

Φωτό: © Fotolia
“Μια φίλη μου είπε πως αν πίνεις ένα ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ κάθε πρωί θα αδυνατίσεις”. “Καυτερά να τρως και σύντομα θα κολυμπάς στο τζιν παντελόνι σου”. “Έχω ανακαλύψει κάτι εκπληκτικά χάπια που θα κάψουν το λίπος αστραπιαία”. Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει κάτι παρόμοιο; Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Υπάρχει μαγική λύση για την πολυπόθητη απώλεια βάρους και κυρίως λίπους;

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
- Όξινα: Γκρέιπφρουτ, λεμόνι, ανανάς... Η όξινη δράση τους έχει θεωρηθεί κατά καιρούς μυστικό στην λιποδιάλυση. Η διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Κάμπατζη εξηγεί: “«Ακούγεται» και δεν «αποδεικνύεται» ότι όξινα τρόφιμα, όπως το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ, ο ανανάς καθώς και πολλά καρυκεύματα, και ο συνδυασμός αυτών, είναι δυνατόν να δώσουν λύση επειδή έχουν λιποδιαλυτικές ιδιότητες”.
 
Γενικά η διαιτολόγος διατροφολόγος κα. Κάμπατζη διακρίνει όλες αυτές τις ουσίες που κατά καιρούς έχουν διαφημισθεί σαν θαυματουργές σε τρεις κατηγορίες:
 
1. Τρόφιμα και σκευάσματα που μπορούν να επιταχύνουν τον οργανισμό
 
Οι ουσίες αυτές, που όπως φαίνεται και από κλινικές μελέτες, επιταχύνουν τον μεταβολισμό και βρίσκονται σε τρόφιμα ή ειδικά σκευάσματα είναι:
 
- Κρέας, τυρί, σόγια και ειδικά σκευάσματα που περιέχουν την ουσία τυροσίνη.
 
- Γαλακτοκομικά και χάπια που παρέχουν επιπλέον ασβέστιο.

- Τσάι και καφές, αλλά και φαρμακευτικά προϊόντα που περιλαμβάνουν καφεΐνη και μια ουσία, την επιγαλλοκατεχίνη(κυρίως το πράσινο τσάι).
 
- Καυτερή πιπεριά, μπαχαρικά και χάπια που περιλαμβάνουν καψακαϊκίνη.
 
“Η συνδυαστική δράση αυτών των ουσιών, έτσι όπως τεκμηριώνεται από αξιόπιστες μελέτες, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βασικού μεταβολισμού από 2% έως 4,6%.” τονίζει η διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Κάμπατζη για να εξηγήσει πως “στις μελέτες χρησιμοποιούνται μείγματα των παραπάνω ουσιών σε σχετικά μεγάλες δόσεις, και όχι οι πλούσιες διατροφικές τους πηγές”.

Έτσι, λοιπόν, το να ισχυριστεί κανείς (...) ότι θα δει κάποιο αποτέλεσμα στο σωματικό του λίπος, είναι μάλλον άτοπο και άστοχο” καταλήγει η Γεωργία Κάμπατζη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αξιόπιστα συμπληρώματα διατροφής (εφόσον προτείνονται από κάποιον ειδικό) και τροφές πλούσιες σε αυτές τις ουσίες δεν μπορούν να βοηθήσουν προς την σωστή κατεύθυνση.
 
2. Ουσίες που προβάλλονται ως λιποδιαλύτες

Ποιες είναι:
- Αυγό και σκευάσματα με βάση την λεκιθίνη
- Καρνιτίνη. Μια ουσία που βρίσκεται στο μοσχαρίσιο κρέας και έκτοτε χρησιμοποιείται σε διάφορα σκευάσματα για απώλεια βάρους.
 
“Αξιόπιστες, όμως, μελέτες που να ανάγουν την καρνιτίνη σε δραστική ουσία για αδυνάτισμα δεν υπάρχουν. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη λεκιθίνη. Παρόλο που είναι μια ουσία με θετική επίδραση στο λιπιδαιμικό μας προφίλ, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η οποιαδήποτε συνεισφορά της στην απώλεια λίπους.”


3. Ουσίες επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό
 
Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία εμφανίστηκαν κυρίως μέσω του αθλητισμού και έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους παγκοσμίως. “Μία εξ αυτών που, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, αν κάποιος επιμείνει, μπορεί να βρει κάτω από τον πάγκο ενός καταστήματος με συμπληρώματα για αθλητές, σε κάποιο γυμναστήριο ή μέσω Διαδικτύου, είναι η εφεδρίνη”.
 
“Εδώ και χρόνια, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ζητήσει τον έλεγχο όλων των προϊόντων που περιέχουν εφεδρίνη, καθώς νέα στοιχεία απέδειξαν ότι η ουσία αυτή ευθύνεται για τον θάνατο πολλών ατόμων στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) της χώρας μας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια ελέγχους σε αποθήκες, καταστήματα προϊόντων υγιεινής διατροφής και γυμναστήρια, μετά, κυρίως, τις επισημάνσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ότι προϊόντα με μεγάλες δόσεις εφεδρίνης και καφεΐνης πωλούνται ανεξέλεγκτα ως συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στην απώλεια βάρους και στην αύξηση της αθλητικής απόδοσης”.
 
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ PLACEBO
 
Ουσιαστικά όλη αυτή η συζήτηση γύρω από τις θαυματουργές ουσίες αδυνατίσματος έχει να κάνει με την ψυχολογία μας. Είναι όμως μύθος να πιστεύουμε, απογοητευμένοι από άκαρπες προσπάθειες να επανέλθουμε στο φυσιολογικό βάρος, πως ένα χάπι ή μια τροφή θα κάνει όλη την δουλειά για εμάς. “Ο μύθος αυτός επιβεβαιώνεται από τους περισσότερους διαιτολόγους, οι οποίοι θα ήταν οι πρώτοι που θα προωθούσαν όλα αυτά τα «μαγικά» σκευάσματα-τρόφιμα” επισημαίνει η κα. Κάμπατζη.

ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΛΙΠΟΣ;
 
Η συμβουλή της διαιτολόγου – διατροφολόγου Γεωργίας Κάμπατζη για να χάσει κάποιος βάρος αποτελεσματικά και κυρίως με ασφάλεια είναι:
 
“Η πραγματικότητα είναι ότι ο μηχανισμός της λιπόλυσης είναι συγκεκριμένος και ελάχιστοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να τον επηρεάσουν. Ο κυριότερος απ’ αυτούς είναι η προσλαμβανόμενη-δαπανώμενη ενέργεια. Πρέπει η προσλαμβανόμενη ενέργεια να είναι μικρότερη από τη δαπανώμενη. Αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και εκεί ακριβώς θα διεγερθεί ο μηχανισμός της λιπόλυσης".source:tlife.gr
top