Πίεση προς τράπεζες 
για χορήγηση δανείων...
Οι εγγυήσεις θα δοθούν υπό την προϋπόθεση να υποβάλουν σχέδια πιστωτικής επέκτασης

Τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις τράπεζες θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του νέου πακέτου εγγυήσεων, ύψους 25 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών. «Οι εγγυήσεις θα δοθούν με ένα και μόνο προαπαιτούμενο: την κατάθεση συγκεκριμένων σχεδίων πιστωτικής επέκτασης από κάθε τράπεζα χωριστά. Μόνο έτσι θα δοθούν τα χρήματα αυτά στις ελληνικές τράπεζες. Τα χρήματα αυτά πρέπει και θα πάνε στην πραγματική οικονομία και στην πιστωτική επέκταση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Την ανάγκη αποκατάστασης των γραμμών χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά υπογράμμισε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, που συναντήθηκε χθες με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι οι οικονομικές συνθήκες και οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί μετά τις μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Πάντως, οι προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται πως έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα και δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε ουσιαστική αύξηση της ρευστότητας. Απλώς οι εγγυήσεις του Δημοσίου θα αποτρέψουν περαιτέρω απότομη μείωση των χορηγήσεων.
Το νέο τεστ αντοχής
Το επόμενο διάστημα οι εγχώριες τράπεζες θα περάσουν από νέα δοκιμασία με stress test που θα διενεργήσει η ΤτΕ σε συνεργασία με την τρόικα. Το νέο τεστ θα είναι εξατομικευμένο για κάθε τράπεζα με βάση τη διάρθρωση των χορηγήσεων όσο και την παρουσία της στο εξωτερικό.
source:kathimerini.gr
top