Ισχυροποιείται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ...

Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων τον καιρό της ειρήνης καθίσταται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος ισχυροποιείται έναντι των αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ.

Μέχρι σήμερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θεωρούνταν σαν ο πρώτος μεταξύ των τεσσάρων "ίσων" αρχηγών των γενικών επιτελείων, όμως δεν είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Με την κάθετη δομή διοίκησης που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ (συνεδρίασε στο περιθώριο της σύγκλησης του υπουργικού συμβουλίου) το μεσημέρι της Πέμπτης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ασκεί την πλήρη διοίκηση (δηλαδή τόσο τον επιχειρησιακό έλεγχο όσο και τη διοικητική διοίκηση) όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων.


Κι ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ισχυροποιείται ασκώντας την επιχειρησιακή διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων, οι αρχηγοί ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ θα ασκούν μόνο τη διοικητική διοίκηση των κλάδων τους με βάση τις οδηγίες και τις διαταγές του ΓΕΕΘΑ.


Σε αντιστάθμισμα, οι αρχηγοί του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας θα μετέχουν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.


Το γεγονός ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ καθίσταται "αρχιστράτηγος", προκύπτει και από το ότι εφεξής η επιλογή των αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ από το κυβερνητικό συμβούλιο εξωτερικών και άμυνας θα γίνεται με βάση την πρόταση του εκάστοτε υπουργού Εθνικής Άμυνας με βάση την έγγραφη γνώμη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.


Από δω και στο εξής, το ΓΕΕΘΑ υπέρκειται των ΓΕΣ,ΓΕΝ,ΓΕΑ τα οποία αποτελούν τους τρεις πυλώνες του, ανέφερε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνα χαρακτήρισε το νέο σχήμα "απλό, λειτουργικό και σύγχρονο".


Στο υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.


Η αλλαγή κρίθηκε επιβεβλημένη μετά την θεσμοθέτηση του χρόνου υποχρεωτικής υπηρεσίας των 35 ετών που θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν συμπληρώσει όλοι οι στρατιωτικοί για να μπορούν να συνταξιοδοτούνται.


Μόλις συμπληρώνουν 35 χρόνια υπηρεσίας, οι αξιωματικοί θα είναι έτοιμοι να προαχθούν από συνταγματάρχες στον επόμενο βαθμό του ταξιάρχου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι επιμηκύνεται ο χρόνος παραμονής σε όλους τους βαθμούς μέχρι οι στρατιωτικοί να φτάσουν στο βαθμό του συνταγματάρχη, αλλαγή που δεν θα επηρεάσει τους αξιωματικούς μισθολογικά - όπως τουλάχιστον διαβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος.

Θεσμοθετείται παράλληλη επετηρίδα.
 Δηλαδή, αν οι αξιωματικοί δεν μπορούν να εξελιχθούν στρατιωτικά θα παραμένουν ενεργοί σε άλλες θέσεις της παράλληλης επετηρίδας μέχρις ότου συμπληρώσουν πραγματική υπηρεσία 35 ετών.

Παραλλήλως, εισάγεται ο βαθμός της κρίσης κατ' απόλυτη εκλογή στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη και συνταγματάρχη (εννοείται ότι θα ισχύει και στους μεγαλύτερους βαθμούς).


Στο μέλλον, οι αποφάσεις για προαγωγή αξιωματικών με ποιοτικά κριτήρια (δεξιότητες, τυπικά προσόντα, μετεκπαίδευση, μεταπτυχιακοί τίτλοι) που δεν θα έχουν σχέση με την επετηρίδα, θα είναι πλήρως και ειδικώς αιτιολογημένες από τα συμβούλια κρίσεων.


Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι οι τοποθετήσεις και μεταθέσεις των στελεχών θα γίνονται έτσι ώστε να παρέχεται με δίκαιο, διαφανή και τυποποιημένο τρόπο η δυνατότητα σε όλους τους στρατιωτικούς να συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις εξαγοράς πέντε επιπλέον (πλασματικών) ετών ώστε με τα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας να κλείνουν 40ετία.
source:protothema.gr
top