Ρέππας – Άνθιμος 

σημειώσατε 2…

Το σταθμό στο Παπάφειο Ίδρυμα θα παρακάμψει τελικά η Αττικό Μετρό, εγκλωβισμένη στην άρνηση του Μητροπολίτη Άνθιμου να παραχωρήσει τμήμα του προαύλειου χώρου του ορφανοτροφείου, για να εγκατασταθεί το εργοτάξιο και ο ομώνυμος σταθμός. 

Η επιλογή του υπουργείου να μην γίνει η εκσκαφή στο χώρο του ορφανοτροφείου, υποδεικνύεται από την δικαστική τροπή που έχει πάρει η υπόθεση μετά την προσφυγή του Μητροπολίτη Άνθιμου και Προέδρου του Ιδρύματος, εναντίον της υπουργικής απόφασης για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των 907 τ.μ του Παπάφειου.

Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί τον προσεχή Νοέμβριο, για αυτό και η Αττικό Μετρό αποφάσισε να «ξαραχνιάσει» τους μετροπόντικες, οι οποίοι μετά την πολύμηνη παραμονή τους στο Πανεπιστήμιο θα συνεχίσουν τις εργασίες τους προσπερνώντας τον επίμαχο σταθμό.

Πριν από δύο μήνες το ΣΤ’ τμήμα του ΣτΕ είχε κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής της απόφασης για την κοπή δέντρων, η οποία όπως είναι φυσικό στέκεται σοβαρό εμπόδιο στην υλοποίηση του έργου. Στελέχη της Αττικό Μετρό δεν αποκλείουν ο σταθμός να μην κατασκευαστεί είναι όμως σαφές ότι τα πάντα θα καθοριστούν από την απόφαση του ΣτΕ.

Το Παπάφειο μαζί με τις αρχαιολογικές ανασκαφές που ήδη έχουν κοστίσει 25 εκ. ευρώ και υπολογίζεται να φτάσουν τα 65 εκ. ευρώ αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες παραμέτρους για τις μεγάλες καθυστερήσεις του έργου που όποια πρόβλεψη για την ολοκλήρωσή του καθίσταται πλέον εξαιρετικά παρακινδυνευμένη.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Το σήριαλ με το Παπάφειο κρατάει εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια. Η διοίκηση του Ιδρύματος ζητούσε ιερά ανταλλάγματα και σύμφωνα με πληροφορίες είχε συναντήσει ευήκοα ώτα στην προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να παραχωρήσει το χώρο έναντι περίπου 10 εκ. ευρώ.

Η υπόθεση όμως φαίνεται να μπλοκαρίστηκε για αδιευκρίνιστους λόγους. Έτσι οι υποσχέσεις προς τον Μητροπολίτη έμειναν ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο. Αυτό το γραμμάτιο προσπάθησε να εξαργυρώσει από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, η οποία όμως έστειλε το μήνυμα ότι θα καταβληθεί το ποσό των περίπου 2,5 εκ. ευρώ, ως αποζημίωση, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Η στάση της κυβέρνησης φέρεται ότι εξόργισε τον Μητροπολίτη Άνθιμο, ο οποίος για πρώτη φορά εμφανίζεται πλήρως ευθυγραμμισμένος με τους αποφοίτους του Ιδρύματος που από την αρχή προέβαλλαν πολλά προσκόμματα στην παραχώρηση του χώρου.

Οι ίδιοι μάλιστα κατηγορούν τον προϊστάμενο της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας- Θράκης, στην οποία υπάγεται το ίδρυμα ότι έδωσε παράνομα την άδεια εγκατάστασης στην Αττικό Μετρό παρά το γεγονός ότι το Παπάφειο είναι κληροδότημα και δεν παραχωρείται.
source:protothema.gr
top