Εφιάλτης Τσερνομπίλ 

ξυπνά στη Ρωσία...


Τη μολυσμένη από την έκρηξη του Τσερνόμπιλ ζώνη πλησιάζουν απειλητικά οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρωσία εντείνοντας την ανησυχία για  πιθανή νέα μόλυνση από ραδιενέργεια της περιοχής.

Σε συνέντευξη του την Πέμπτη, υπουργός Σεργκέι Σόιγκου εξέφρασε τους φόβνους του για το τρομαχτικό αυτό σενάριο τονίζοντας πως η επέκταση των πυρκαγιών σε αυτή τη περιοχή οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα έκλυση στην ατμόσφαιρα ραδιενεργών μορίων.


«Ελέγχουμε σχολαστικά την κατάσταση στην περιοχή του Μπριάνσκ, ιδιαίτερα στο νότο, στην περιοχή του Νοβοζίμπκοφ, η οποία είχε μολυνθεί σοβαρά μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ», δήλωσε ο υπουργός.

«Αν παρουσιαστεί μια πυρκαγιά εκεί, τα ραδιονουκλεΐδια μπορεί να ανέβουν με τον καπνό και να εμφανιστεί μια νέα μολυσμένη ζώνη», εξήγησε.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των πολιτών καθώς ο πυκνός καπνός από τις πυρκαγιές που έχει καλύψει τη στη δυτική Ρωσία περιέχει επικίνδυνα αέρια όπως µονοξείδιο του άνθρακα που σε συνδυασμό  με τα ραδιενεργά σωματίδια θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικός.


«Ο συνδυασµός όλων αυτών των αερίων δηµιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία µείγµα», τονίζουν επιστήμονες.


Οι πυρκαγιές που μαίνονται στη δυτική Ρωσία έχουν μέχρι στιγμής αφήσει πίσω τους 50 νεκρούς και χιλιάδες εκτάρια κατεστραμμένης δασικής και μη έκτασης.


Η περιοχή του Μπριάνσκ, στη μεθόριο μεταξύ της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, μολύνθηκε από το ραδιενεργό σύννεφο που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη στις 26 Απριλίου του 1986 στον αντιδραστήρα αρ.4 του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.
source:protothema.gr
top