Τονώστε το γάμο σας 

λύνοντας μυστήρια...


Σπύρος Θωμόπουλος

Έχοντας μπει πλέον στον Αύγουστο και καθώς όλο και περισσότεροι αφήνουν τα αστικά κέντρα πίσω τους για να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, η κινηματογραφική εβδομάδα έχει μόλις μία πρεμιέρα να επιδείξει (για την οποία μάλιστα δεν έγινε καν δημοσιογραφική προβολή!) και τρεις επανεκδόσεις.
Συνδυάζοντας αστυνομικό μυστήριο και κωμικά στοιχεία, η ταινία του Pascal Thomas «Ειδικότης Μας Το Έγκλημα» («Le Crime Est Notre Affaire», 2008) παρακολουθεί και πάλι την Prudence και τον Bélisaire Beresford, ένα ζεύγος ερασιτεχνών ντέτεκτιβ, να προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο μιας δολοφονίας σε ένα τρένο, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Η ίντριγκα της Agatha Christie, το δυνατό καστ και τα προηγούμενα δείγματα του Pascal Thomas υπόσχονται μια απολαυστική ταινία, αν και η επιλογή της ημερομηνίας εξόδου της μας ανησυχεί ως προς το τελικό αποτέλεσμα.
Από τις επανεκδόσεις, σίγουρα ξεχωρίζει το αριστούργημα του Luis Buñuel, η σουρεαλιστική, δραματική, φανταστική κωμωδία «Η Διακριτική Γοητεία Της Μπουρζουαζίας» («Le Charme Discret De La Bourgeoisie», 1972), μια ιδιοφυής κριτική στην αστική τάξη από τον μεγάλο ισπανό δημιουργό, που θέλει μια ομάδα αστών να μην μπορούν να δειπνήσουν με την ησυχία τους, αφού συνεχώς το γεύμα τους διακόπτεται από διάφορες ασυνήθιστες καταστάσεις.
Επίσης, αξίζει προσοχής και η εξαιρετική δραματική ταινία «Η Περιφρόνηση» («Le Mépris», 1963) του Jean-Luc Godard, μια ταινία-παραγγελία από τον συγγραφέα Alberto Moravia στο enfant terrible του γαλλικού Νέου Κύμματος για να μεταφέρει το μυθιστόρημά του στη μεγάλη οθόνη. Με εντυπωσιακό καστ (Brigitte Bardot, Michel Piccoli, Jack Palance, αλλά και τον ίδιο τον σκηνοθέτη Fritz Lang να υποδύεται τον εαυτό του), η «Περιφρόνηση» είναι ένα εύστοχο σχόλιο πάνω στη μετάβαση του κινηματογράφου από μέσο έκφρασης το δημιουργού σε εμπορικό προϊόν.
Τέλος, βγαίνει και η κωμωδία του Herbert Ross, «Ωραίος Και Σέξι» («Play It Again, Sam», 1972) με τον Woody Allen στο ρόλο ενός ντροπαλού κριτικού κινηματογράφου που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις του με το άλλο φύλο, ενώ φαντασιώνεται ότι ο Humphrey Bogart από την αγαπημένη του ταινία «Καζαμπλάνκα» βρίσκεται στο πλευρό του για να του δίνει συμβουλές. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει τη Linda (Diane Keaton) και όλα αλλάζουν.
source:nooz.gr
top