Εφιάλτης... 

στα αποδυτήρια 

οι παθογόνοι οργανισμοί για τους αθλούμενους σε γυμναστήρια...


Τα γυμναστήρια μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα για όσους αμελούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής
Τα γυμναστήρια μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα για όσους αμελούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής 
Nέα Υόρκη
Συνεχή και αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής στα γυμναστήρια συστήνουν οι αρμόδιες ενώσεις στις ΗΠΑ καθώς, σε αντίθετη περίπτωση οι αθλούμενοι κινδυνεύουν από παθογόνους οργανισμούς.

Οι δερματοπάθειες εξαπλώνονται ταχύτατα στα αμερικανικά γυμναστήρια, αναφέρουν οι New York Times, όπως και ανάμεσα σε αθλητές. Όσοι συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα είναι και αυτοί εκτεθειμένοι σε μολύνσεις και ιώσεις που ξεκινούν από μυκητιάσεις και φτάνουν στον έρπητα.

Οι αθλητές κινδυνεύουν όμως και από πολύ σοβαρότερες παθήσεις. Σε μία περίπτωση αθλητής βρέθηκε να είναι μολυσμένος από πολυανθεκτικό χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (MRSA) ένα δυνητικά θανατηφόρο παθογόνο οργανισμό που είναι ανθεκτικός στην αντιβίωση.

Η αμερικανική Εθνική Ένωση Γυμναστών συστήνει συγκεκριμένα στους αθλούμενους να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την άσκηση• να κάνουν ντους με αντιβακτηριδιακά σαπούνια καθαρίζονται πολύ καλά όλο το σώμα τους• και να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τα δικά τους ατομικά είδη όπως πετσέτες, μπουκάλια και σαπούνια.

Τα γυμναστήρια είναι υποχρεωμένα να παρέχουν μέσα απολύμανσης και να καθαρίζουν κοινόχρηστα είδη που χρησιμοποιούν οι αθλούμενοι.

Όσοι πάσχουν από οποιοδήποτε πρόβλημα, ακόμα και το μικρότερο, πρέπει να απέχουν μέχρι την πλήρη αποθεραπεία τους, τονίζουν οι ειδικοί.

Οι συμβουλές είναι πάντως χρήσιμες και για όσους εργάζονται σε χώρους με πολυκοσμία και κοινόχρηστους χώρους, όπως τα σχολεία και σε δημόσιες πισίνες.
source:in.gr
top