ΗΠΑ : Δικαστικό 

"ναι" στο γάμο ομοφυλοφίλων...

Σοφία Κατσαρέλη
Αντισυνταγματική έκρινε το ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, που είχε επικυρωθεί στην Καλιφόρνια με δημοψήφισμα το 2008. Η απόφαση αποτελεί ένα νέο βήμα σε μία μακριά διαδικασία, που αναμένεται να φθάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η εν λόγω δικαστική απόφαση ήταν το επισφράγισμα 8μηνης ακροαματικής διαδικασίας, σε μία δίκη που έφερε αντιμέτωπους τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, που διεκδικούν ίσα δικαιώματα και τους πολέμιους του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
Το Νοέμβριο του 2008, στην Καλιφόρνια, το 52% των ψηφοφόρων ενέκρινε την “Πρόταση 8”, σύμφωνα με την οποία ακυρώθηκε προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που επέτρεπε το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.
Την υπόθεση έφερε ενώπιον του δικαστηρίου ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων γυναικών, που κατέθεσε αγωγή κατά της “Πρότασης 8”.
Οι πολέμιοι της Πρότασης θεωρούν ότι κάνει διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλοφίλων και κατά συνέπεια αντιβαίνει προς το αμερικανικό Σύνταγμα.
Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές της προβάλλουν το επιχείρημα ότι οι ψηφοφόροι εκφράσθηκαν με δημοψήφισμα και ότι τίποτε δεν μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση αυτήν την απόφαση.
Σήμερα, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν γάμο στις πολιτείες του Κονέκτικατ, της Αϊόβα, της Μασαχουσέτης, του Νιοy Χαμσάιρ, του Βερμόντ και στην ομοσπονδιακή περιφέρεια της Ουάσινγκτον. 
source:cosmo.gr
top