Χωρίς Ακρόπολη και 

Σούνιο η φετινή αυγουστιάτικη πανσέληνος..

Παρόλο που φέτος καταγράφεται ρεκόρ συμμετοχής αρχαιολογικών χώρων που θα μείνουν ανοιχτοί τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου, φέτος η Ακρόπολη των Αθηνών, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης θα παραμείνουν κλειστά, αφού οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να εργαστούν «εθελοντικά».
Ενενήντα αρχαιολογικοί χώροι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά θα µείνουν ανοιχτοί φέτος, από τις 19.00 έως τη 01.00 τη νύχτα της 24ης Αυγούστου, µε ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μάλιστα σε 36 από αυτούς έχουν προγραµµατιστεί και µουσικές εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη Πανσέληνο.
Το ΥΠΠΟΤ αποφάσισε και φέτος να συνεχίσει τον δηµοφιλή θεσµό που έχει φανατικό κοινό, «χωρίς να κοστίσει ούτε ένα ευρώ», όπως επεσήµανε χαρακτηριστικά η γενική γραµµατέας του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, κατά τη συζήτηση του θέµατος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο. Τι σημαίνει «χωρίς να κοστίσει ούτε ένα ευρώ»; Σημαίνει εθελοντική εργασία των αρχαιοφυλάκων από τη μία και δωρεάν συμμετοχή των καλλιτεχνών στις εκδηλώσεις, από την άλλη. Σε άλλες περιπτώσεις τα έξοδα καλύπτονται από την τοπική αυτοδιοίκηση ή από χορηγούς.
Έτσι, το µουσείο Θεσσαλονίκης, η Πέλλα, οι Αιγές, το Δίον, το κάστρο της Κέρκυρας, οι Δελφοί, ο Μυστράς, το Παλαµήδι, η Ολυµπία, η Δήλος, η Κάµειρος, τα Μάλια θα ξενυχτήσουν, ενώ στην Αττική ανοιχτά θα παραµείνουν µόνον η αυλή του Νοµισµατικού Μουσείου, η Ελευσίνα, το θέατρο Ζέας και στον Πόρο το Ιερό Ποσειδώνος. Όμως, οι χώροι που δέχονται το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, η Ακρόπολη των Αθηνών και το Σούνιο, δεν θα συμμετάσχουν φέτος στον θεσμό, «διότι οι υπάλληλοι δεν δέχτηκαν να εργαστούν εθελοντικά», όπως εξηγεί η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη.
Το ίδιο συνέβη και στον Μαραθώνα, όπου γιορτάζονται φέτος τα 2.500 χρόνια από την ιστορική µάχη, στη Βραυρώνα, στην Αρχαία και τη Ρωµαϊκή Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Ολυµπιείο. Δεν θα συμμετάσχει και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στο οποίο γίνονται εργασίες.source:tvxs.gr
top