Δίκτυο botnet κλέβει 
προσωπικά στοιχεία χιλιάδων Βρετανών..



Αποκαλύφθηκε στη Βρετανία online δίκτυο χιλιάδων μολυσμένων υπολογιστών που χρησιμοποιήθηκε για την υποκλοπή τραπεζικών δεδομένων. Το λεγόμενο botnet αποτελείται από περίπου 100.000 μηχανήματα, σύμφωνα με ερευνητές από το Ισραήλ. Οι επιτήδειοι που χειρίζονται το δίκτυο βρίσκονται κάπου στην ανατολική Ευρώπη και συλλέγουν προσωπικά δεδομένα και άλλα στοιχεία από τους υπολογιστές του οποίους διατηρούν υπό τον έλεγχο τους.
«Οι εγκληματίες είναι εξοικειωμένοι με τα βρετανικά τραπεζικά συστήματα», σχολίασε ο Αμίτ Κλέιν, στέλεχος της Trusteer, της εταιρείας που εντόπισε το δίκτυο. Η εταιρεία επικοινώνησε άμεσα με την αστυνομία της Βρετανίας αλλά και τις διοικήσεις των τραπεζών που επηρεάστηκαν από την εγκληματική δραστηριότητα του παράνομου δικτύου.
Εκπρόσωπος της UK Payments, οργανισμού για την αντιμετώπιση της οικονομικής απάτης δήλωσε ότι τέτοιου είδους περιστατικά θεωρούνται πλέον συνηθισμένα. «100.000 υπολογιστές που έχουν μολυνθεί με Trojans δε σημαίνει απαραίτητα ότι τα προσωπικά δεδομένα 100.000 Βρετανών έχουν πέσει στα χέρια επιτήδειων».
Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποίησαν οι εγκληματίες έχει την ονομασία Zeus, και θεωρείται συνηθισμένο, αφού χρησιμοποιείται εκτεταμένα για να μολύνει εκατομμύρια υπολογιστές με λειτουργικό Windows. Σε αντίθεση με άλλα δίκτυα botnet που επικεντρώνονται στη μαζική αποστολή μηνυμάτων spam, το Zeus στοχεύει συγκεκριμένα πληροφορίες οικονομικού περιεχομένου. «Είναι πραγματικός πονοκέφαλος», σχολίασε ο Μίκο Χιπόνεν, της εταιρείας υπηρεσιών διαδικτυακής ασφάλειας F-secure.
source:kathimerini.gr
top