«Παγίδα θανάτου» ορυχείο στη 

Χιλή...

Εξανεμίζονται οι ελπίδες διάσωσης για 34 εργαζόμενους


Νέα καθίζηση σε ορυχείο χαλκού και χρυσού στο Σαν Χοσέ δε Κοπιάπο στη Χιλή το Σάββατο ανάγκασε τα σωστικά συνεργεία να διακόψουν τις προσπάθειές τους να διασώσουν 34 εργαζόμενους που έχουν παγιδευτεί από την Πέμπτη σε βάθος 300 μέτρων.

Σωστικά συνεργεία είχαν μπει στο ορυχείο από το σύστημα εξαερισμού στο ορυχείο και προσπαθούσαν να απομακρύνουν τόνους βράχια και συντρίμμια για να φθάσουν στους παγιδευμένους εργαζόμενους όταν σημειώθηκε η νέα καθίζηση. Η ομάδα των διασωστών τελικά χρειάστηκε να διασώσει τον εαυτό της...


Η καθίζηση "εμποδίζει κάθε πιθανότητα εισόδου. Εργαζόμαστε με ομάδες τεχνικών κι εξετάζουμε άλλους μηχανισμούς", είπε ο υπουργός Ορυχείων, Λόρενς Γκόλμπορν.


Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα διέκοψε το ταξίδι του στην Κολομβία για την ορκωμοσία του νέου προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και μετέβη απευθείας αεροπορικώς στο Κοπιάπο, στην έρημο Ατακάμα, στη βόρεια Χιλή.


"Αντιμετωπίζουμε
μια τραγωδία. Υπάρχουν 34 εργαζόμενοι παγιδευμένοι 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να τους ανασύρουμε ζωντανούς", είπε ο Πινιέρα στην Μπογοτά.

"Αλλά αυτή την ώρα το θέμα δεν είναι στα χέρια των ανθρώπων, είναι στα χέρια του Θεού", συνέχισε. "Αποφάσισα να επιστρέψω για να είμαι κοντά τους και κοντά στις οικογένειές τους", είπε αφού ζήτησε συγγνώμη από το Σάντος.


Η νέα καθίζηση σημειώθηκε 240 μέτρα κάτω από το έδαφος και ενέτεινε την απελπισία των οικογενειών των εργαζόμενων στο ορυχείο. "Είναι λυπηρό να βλέπεις πατέρες, μητέρες κι αδέλφια να μαθαίνουν νέα που δεν είναι καλά", παραδέχθηκε ο Γκόλμπορν.


Εάν οι εργαζόμενοι έχουν καταφέρει να βρουν κάποιο ασφαλές σημείο, όπως ελπίζουν οι αρχές, θα μπορούσαν να αντέξουν για τουλάχιστον 48 ώρες, εκτιμούσαν οι αρχές της Χιλής την Παρασκευή. 
source:skai.gr
top