Συγκρατημένη αισιοδοξία...

Συνεχίζεται η τιτάνια προσπάθεια στη Ρωσία...


Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας, καθώς για πρώτη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων (από τη στιγμή δηλαδή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές), οι εστίες που κατασβέστηκαν ήταν περισσότερες από εκείνες που ξέσπασαν.

Παράλληλα οι τοξικές συγκεντρώσεις πάνω από τη Μόσχα παρουσιάζουν την Κυριακή σχετική βελτίωση σε σχέση με το Σάββατο, ωστόσο το μονοξείδιο του άνθρακα εξακολουθεί να είναι κατά 3,1 φορές πάνω από τις φυσιολογικές τιμές.


Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι, που μεταφέρουν ως το κέντρο της Μόσχας τους δηλητηριώδεις καπνούς, κατάφεραν να εξαπλώσουν το τοξικό νέφος από τα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας έως και τη γειτονική στην Αγία Πετρούπολη περιφέρεια του Νόβγκοροντ, αλλά και στην ίδια τη βορεινή ρωσική πρωτεύουσα.


Σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας, ξένοι διπλωμάτες και υπάλληλοι πρεσβειών εγκαταλείπουν τη ρωσική πρωτεύουσα. Πρόκειται για διπλωμάτες και υπαλλήλους των πρεσβειών της Πολωνίας, της Αυστρίας και του Καναδά. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν συστήσει σε πολίτες τους να μην κάνουν άσκοπα ταξίδια σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές.


Συνεχής βοήθεια


Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που έσπευσε να προσφέρει τη βοήθειά της και η Ρωσία συνεχίζει να δέχεται διεθνή βοήθεια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.


Αυτή τη βδομάδα πρόσφεραν τη βοήθειά τους η Σερβία, η Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, η Λιθουανία και η Βενεζουέλα, ενώ υπό διαμόρφωση βρίσκεται συνεχώς η διεθνής πυροσβεστική μοίρα, στην οποία συμμετέχουν δύο αεροσκάφη από την Ιταλία, ένα ελικόπτερο από τη Λευκορωσία, ένα ακόμη από το Καζακστάν.


Από τις 2 Αυγούστου συμμετέχουν στην κατάσβεση δύο ουκρανικά Αντόνοφ και αμέσως μετά δύο ελικόπτερα από το Αζερμπαϊτζάν, που επιχειρούν στις περιοχές Λίπετσκ και Ριαζάν. Ουκρανοί και Αρμένιοι πυροσβέστες συμμετέχουν με οχήματά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών γύρω από το Νίζνι Νόβγκοροντ, ενώ αναμένεται η διευθέτηση των τυπικών συνεννοήσεων για την υποδοχή της γαλλικής ομάδας πυροσβεστών από 120 άτομα με 37 ειδικά οχήματα. Τη βοήθεια προσέφερε ο πρόεδρος Σαρκοζί με τηλεφώνημά του στον πρόεδρο Μεντβιέντεφ από τις πρώτες ημέρες της κρίσης.


Τέλος το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται στην περιοχή της Μόσχας και 159 Πολωνοί πυροσβέστες με 50 οχήματα, που ξεκίνησαν και μεταβαίνουν οδικώς στη Ρωσία. Εκατό πυροσβέστες από τη Βουλγαρία επίσης επιχειρούν ήδη στα περίχωρα της Μόσχας.
source:skai.gr
top