Ο πόλεμος των καταρτιών...



Εγχώριοι εφοπλιστές με σήμα προέλευσης!


Ο τόπος καταγωγής είναι το απόλυτο must για τους ισχυρούς της θάλασσας που όσο ψηλά κι αν φτάσουν ,δεν ξεχνούν ποτέ τα πατρογονικά τους. Κάποιοι από αυτούς είναι μέλη της πανίσχυρης Ενωσης Ελλήνων εφοπλιστών.


Κάποιοι άλλοι διαθέτουν γραφεία σε ολόκληρο τον κόσμο, θερίζουν τις θάλασσες μεταφέροντας βαριά φορτία και αποτελούν μέλη του πανίσχυρου shipping committee του Λονδίνου.


Κοινή αχίλλειος πτέρνα; To νησί στο οποίο γεννήθηκαν οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους. Ο τόπος καταγωγής είναι κάτι σαν διαβατήριο για τους ανθρώπους της θάλασσας. Οι συντοπίτες διαθέτουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας ή αλληλοβοηθούνται και λες και έχουν μια κρυφή συμφωνία «ομερτά!»


Η ναυτική δύναμη της Ελλάδας είναι χωρισμένη στα δύο.

Από την μια η Χίος με τα πανέμορφα Καρδάμηλα και από την άλλη οι Οινούσσες που όσο έκταση γης της λείπουν, τόσο διαπρέπουν οι άνθρωποι της με τα πλοία τους στα λιμάνια του κόσμου.

Πάντα μεταξύ των δύο περιοχών (που δεν ξεπερνά την μισή ώρα με το καϊκι) υπήρχε μια κρυφή κόντρα. Μια ευγενής άμιλλα για το ποια από τις δύο θαλασσινές περιοχές διαθέτει το πάνω χέρι στην θάλασσα. Ποια έχει τα περισσότερα πλοία, τα μεγαλύτερα τονάζ και επομένως οι εφοπλιστές της είναι οι πιο ισχυροί της εγχώριας αγοράς.


Η κρυφή ναυτική κόντρα μεταξύ Καρδάμηλων και Οινουσσών μπορεί να ξεκίνησε τον προηγούμενο αιώνα , κρατά όμως γερά μέχρι και σήμερα. Τα Καρδάμηλα  , «κλείνουν πονηρά το μάτι» τα τελευταία χρόνια στις Οινούσσες ενώ οι Οινούσσες διαθέτοντας τα πιο ιστορικά ονόματα που είχε ποτέ το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι είναι σαν να απαντούν «Μικρή στο μάτι, μεγάλη στο κατάρτι!»


Το Λ και το Π  των Οινουσσών


Το σύμπλεγμα των Οινουσσών διεκδικούσε πάντα την πρωτοκαθεδρία στις ελληνικές θάλασσες. Διέθετε άλλωστε τους πιο αριστοκράτες εφοπλιστές , έχοντας κρυμμένο άσο στο μανίκι δύο  ισχυρά ονόματα. Αυτό της οικογένειας  Λεμού και Πατέρα.


Οι Λεμοί  είναι πανίσχυροι, πολυπληθείς , ασχολούνται αποκλειστικά με την θάλασσα και τα μέλη της ζουν άλλα στην Ελλάδα, άλλα στο Λονδίνο και άλλα στην Νέα Υόρκη , έχοντας την δύναμη να παίζουν καθοριστικό ρόλο στο χρηματιστήριο της θάλασσας. Την δεκαετία μάλιστα του ‘70 ο Κώστας Λεμός ήταν ένας εκ των δύο Ελλήνων εφοπλιστών με τον μεγαλύτερο στόλο.


Πιστή στις Οινούσσες είναι οι οικογένειες Χατζηπατέρα, Λύρα, Αντωνάκου, Λιγνού και Πατέρα. Μάλιστα στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, λειτουργεί το γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που υπήρξε δωρεά των τελευταίων. Κακές γλώσσες λένε ότι χτίστηκε ακριβώς απέναντι απ’ τις ακτές της Χίου, προκειμένου να θυμίζει πάντα στους Χιώτες ποιος έχει  το πάνω χέρι στην θάλασσα.


Η κατασκευή του που χρηματοδοτήθηκε  από τον  Πανάγο και την Κατίγκω Πατέρα, εγκαινιάστηκε στις 10 Αυγούστου του 1965 και έκτοτε αποτελεί ένα από τα στολίδια του νησιού.

Οι περίπου 600 κάτοικοι των Οινουσσών έχουν και έναν λόγο παραπάνω να υπερηφανεύονται για τους καπεταναίους τους.

Είναι πολύ πιο γενναιόδωροι με τον τόπο τους, σε σχέση με τους Χιώτες! « Το θέμα δεν είναι μόνο να βγάζεις χρήμα αλλά και να μπορείς να το κουνάς!» λένε με περιπαικτική διάθεση για τους γείτονές τους.


Επιπλέον έχουν την ναυτοσύνη στο αίμα τους. Ακόμη και ο δήμαρχος των Οινουσσών ο Ευάγγελος Αγγελάκος είναι εφοπλιστής. Πριν από μερικά χρόνια , θέλοντας να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο περιοχών τίμησε τον Παναγιώτη Τσάκο παρότι ήταν Καρδαμηλιώτης. Την ώρα που ο κύριος Αγγελάκος τον αγόρευε ως επίτιμο δημότη Οινουσσών , ο γιός του Νίκος Τσάκος με διάθεση χιούμορ σχολίασε « Ποιος να το φανταζόταν  πατέρα ότι κάποτε θα διέθετες και την ιδιότητα του δημότη Οινουσσών!»


Το βαρύ πυροβολικό της θάλασσας

Τα Καρδάμηλα , η πανέμορφη αυτή περιοχή της Χίου, αντιδρούσε πάντα, στο ταμπεραμέντο του «εξ ΄απεναντίας» ανταγωνισμού. Μπορεί οι Οινούσσες να διέθεταν το ένα ισχυρό λ , τους Λαιμούς, η Χίος πρόβαλλε ως αντίποδα, όμως, Λιβανό!


Ο Σταύρος Λιβανός ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε τον Ωνάση στο ξεκίνημά του και που κατάφερε να μετατρέψει τις κόρες του σε περιζήτητες debutant της εποχής, παντρεύοντας την μια με τον Αριστοτέλη Ωνάση και την άλλη με τον αιώνιο του αντίπαλο Σταύρο Νιάρχο. Ο γιός του Γιώργος Λιβανός θεωρείται μέχρι τώρα ένας από τους πιο δυνατούς εφοπλιστές της συγκεκριμένης περιοχής. Και δεν είναι ο μόνος. Ολο το enfant gate του εφοπλιστικού λόμπι, προέρχεται από εκεί.


Ονόματα όπως αυτό των Παναγιώτη και Νίκο Τσάκο, της Αγγελικής Φράγκου, τα εγγόνια του Γιάννη Μ. Καρρά , του Πιτ Λιβανού (γιού της Φωτεινής Λιβανού) συγκαταλέγονται σήμερα στο βαρύ πυροβολικό της θάλασσας αφού διαθέτουν τον ισχυρότερο στόλο και επομένως το μεγαλύτερο τονάζ.

Βιογραφικό που εμπεριέχει και την τοποθεσία «Καρδάμηλα» έχουν κι άλλοι επιτυχημένοι αλλά λιγότεροι γνωστοί, στο ευρύ κοινό, εφοπλιστές. Όπως ο Αγγελος Λουβάρος, ο Λουκάς Κτιστάκης και οι Παναγιώτης και Νίκος Μαδιάς (ο τελευταίος  παντρεύτηκε πριν από λίγο καιρό την tv persona Βάσια Λόη).

Αν νομίζετε ότι η μάχη μεταξύ Οινουσσών και Καρδάμηλων μπορεί να τελειώσει ισόπαλα και επομένως με Χ, κάνετε λάθος.

Ναι μεν οι Χιώτες  έχουν την φήμη των σφικτών ανθρώπων και μόνο ένα όνομα ,όμως ,είναι σε θέση να τους διαφημίσει με τον καλύτερο τρόπο. Πρόκειται για τον εφοπλιστή που κατέχει –και μάλιστα με διαφορά, την πρώτη θέση στην λίστα με τους πιο ισχυρούς και επομένως πλούσιους ανθρώπους της θάλασσας.

Είναι ο Ιωάννης Αγγελικούσης που διαθέτει στην κατοχή του 120 πλοία , όταν ο επόμενος εφοπλιστής έχει μόλις 82 και είναι ο Παναγιώτης Τσάκος. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα ο όμιλος Αγγελικούση παράγγειλε 4 υπερπλοία στα ναυπηγεία Shanghai Waigaoqio Shipbuilding για μεταφορά σιδήρου στην Αυστραλία τα οποία πρόκειται να κοστίσουν περί  το μισό δις ευρώ!

Ένα νούμερο που οι Οινούσσες το κοιτούν με το στόμα ανοικτό!
source:protothema.gr
top