Πριν επισκεφτείτε τη Βενετία... 

μελετήστε τον ήλιο...

Αν θέλετε να επισκεφτείτε τη Βενετία αλλά και να μην διακινδυνέψετε να βρεθείτε ξαφνικά μέσα στο νερό, τότε θα πρέπει να μελετήσετε τον ήλιο. Σύμφωνα με μία ομάδα Πορτογάλων ερευνητών, τα υψηλά επίπεδα ηλιακής δραστηριότητας προκαλούν πλημμύρες στην ιταλική πόλη.

Αρκετές φορές κάθε χρόνο, αλλά κυρίως το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, η Βενετία πλήττεται από ένα παλιρροϊκό φαινόμενο που ονομάζεται «acqua alta». Ο David Barriopedro από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και οι συνεργάτες του μελέτησαν έρευνες που δείχνουν ότι το φαινόμενο αυτό ακολουθεί έναν 11χρονο κύκλο. Όπως ακριβώς, δηλαδή, και η ηλιακή δραστηριότητα. Ακόμα, διαπίστωσαν ότι το φαινόμενο είναι πιο έντονο όταν υπάρχουν πολλές «ηλιακές κηλίδες».
Οι «ηλιακές κηλίδες» προκαλούνται από μαγνητική δραστηριότητα και είναι σημεία στον ήλιο όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από τις υπόλοιπες περιοχές του άστρου. Ο αριθμός τους αυξάνεται γρήγορα και μετά μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό κάθε περίπου 11 χρόνια, χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην αντιστροφή των μαγνητικών πόλων του ηλίου.
Έτσι, οι ερευνητές παρατήρησαν τη στάθμη της θάλασσας το διάστημα 1948-2008 και επιβεβαίωσαν ότι οι έντονες παλίρροιες ακολουθούσαν την έντονη ηλιακή δραστηριότητα. 
source:tvxs.gr
top