Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο 

των αλλαγών δηλώνει ο «σκληρός» 

της τρόικας Σ.Ντερούζ...


Χωρίς το μνημόνιο η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη, λέει ο επικεφαλής των ελεγκτών της Κομισιόν, Σερβάς Ντερούζ
Χωρίς το μνημόνιο η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη, λέει ο επικεφαλής των ελεγκτών της Κομισιόν, Σερβάς Ντερούζ
Αθήνα
Πάνω από τους στόχους βρίσκεται ο προϋπολογισμός για το πρώτο εξάμηνο και τα έσοδα αυξάνονται, αν και με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων, διαπιστώνει ο θεωρούμενος ως «σκληρός» της τρόικας Σερβάς Ντερούζ.

Σε συνέντευξή του στο
Βήμα της Κυριακής, ο επικεφαλής των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνει μάλιστα «πολύ εντυπωσιασμένος» από τη μέχρι σήμερα πρόοδο του μνημονίου, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος για πιο δυναμικές εξελίξεις στα δημοσιονομικά έσοδα το δεύτερο εξάμηνο.

Όσο για το εάν το μνημόνιο μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ», με τα μέτρα λιτότητας να εντείνουν την ύφεση και τον πληθωρισμό επιδεινώνοντας και τα δημοσιονομικά έσοδα, ο Σ.Ντερούζ απαντά πως στόχος είναι να αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα και το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως χωρίς το μνημόνιο η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη.


Στο ζήτημα της ΔΕΗ, ο αξιωματούχος υπογραμμίζει πως υπάρχουν και άλλα σενάρια για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς εκτός από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας όμως πρέπει να «συμμετάσχουν ανεξάρτητοι παραγωγοί στην αγορά».


Ερωτηθείς για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του μνημονίου, ο Σ.Ντερούζ υπογραμμίζει το ζήτημα του Ασφαλιστικού, χαρακτηρίζοντάς το δύσκολη μεταρρύθμιση που προχωρά όμως «επιτυχημένα».


Παράλληλα, ο αξιωματούχος τάσσεται κατά της επιστροφής της 13ης και 14ης σύνταξης, λέγοντας πως «δεν είναι σοφό να αναστραφούν μέτρα που ελήφθησαν». Επιμένει επίσης στην αναλογία 5 προς 1 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, λέγοντας όμως πως η τρόικα ζητά «αλλαγές και όχι απολύσεις».
source:in.gr
top