Το αμαρτωλό χάδι

του ήλιου...


Θοδωρής Γιάνναρος, μοριακός - πυρηνικός βιολόγος
Ο ερχομός του καλοκαιριού, η μαγεία της καλοκαιρινής θάλασσας και η ομορφιά της υπαίθρου μας παρασύρει σε για ζωή έξω από τους τοίχους των σπιτιών μας. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη χρονικά αλλά και εντονότερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία με συνέπεια να αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης βλαβών στον οργανισμό μας.

Ο κίνδυνος αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με τη μείωση του όζοντος της ατμόσφαιρας. Το όζον ενώ είναι τοξικό και επικίνδυνο στην επιφάνεια της γης, όταν το αναπνεύσουμε είναι εξαιρετικά χρήσιμο στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας διότι δρα σαν φίλτρο απορροφώντας ένα σημαντικό ποσοστό της βλαπτικής υπεριώδους ακτινοβολίας.


Παρά τις συχνότατες παροτρύνσεις προς τους λουόμενους και μη για αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες του, κατά τα άλλα φίλου, ήλιου, για αποτροπή των πολλών, δυσάρεστων επιπτώσεων της έκθεσης αυτής στο ανθρώπινο σώμα, εντούτοις τα ηλιακά εγκαύματα αποτελούν συχνότατα χαρακτηριστικό φαινόμενο κατά τους ξέγνοιαστους μήνες των καλοκαιρινών διακοπών, όπου το θερμόμετρο χτυπά κυριολεκτικά κόκκινο.


Τα ηλιακά εγκαύματα με πολλούς και διάφορους βαθμούς σοβαρότητας και έκθεσης, δεν προσβάλλουν μόνο τους αδαείς βορειοευρωπαίους που μέσα στη χαρά των ηλιόλουστων διακοπών τσουρουφλίζουν κυριολεκτικά τα κορμιά τους στον ήλιο, προκαλώντας σοβαρότατες βλάβες. Δυστυχώς, όμως, και πολλοί «έμπειροι» Έλληνες γίνονται συχνά θύματα του «χαδιού του ήλιου».


Πολλοί μάλιστα δεν γνωρίζουν ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων. Όταν οι υπεριώδεις ακτίνες έχουν ήδη δημιουργήσει έγκαυμα, δεν υπάρχουν πολλά να γίνουν ώστε να περιοριστούν οι βλάβες στο δέρμα.


Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 6 ώρες μετά από την έκθεση στον ήλιο, για να φανεί η πλήρης έκταση και η σοβαρότητα των εγκαυμάτων στις διάφορες περιοχές του σώματος που έχουν υποστεί τις θερμικές βλάβες λόγω ήλιου.


Εάν έχετε υποστεί σοβαρά εγκαύματα που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του σώματος σας με φουσκάλες ή εάν τα εγκαύματά σας συνοδεύονται από ψηλό πυρετό ή έντονο πόνο, τότε πρέπει να επισκεφτείτε ένα γιατρό.


Εάν έχουν σχηματιστεί φουσκάλες, μην τις σπάσετε, διότι περιέχουν ένα προστατευτικό στρώμα ορού. Η διάρρηξη των φουσκαλών, καθυστερεί τη διαδικασία ίασης του δέρματος αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μόλυνσης. Εάν κριθεί αναγκαίο, μπορείτε να καλύψετε ελαφρά τις φουσκάλες με γάζα.


Μετά την δυσάρεστη εμπειρία της εμφάνισης των ηλιακών εγκαυμάτων, πρέπει οπωσδήποτε στη συνέχεια να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο. Θα πρέπει να παραμένετε σε σκιερό μέρος.


Η τοποθέτηση κρύων κομπρεσών στις περιοχές του δέρματος που επηρεάστηκε, είναι σε θέση να απαλύνει από τον πόνο και άλλες ενοχλήσεις. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια καθαρή πετσέτα βρεγμένη με κρύο νερό ή ακόμη με νερό της βρύσης εάν δεν υπάρχει κάτι άλλο για να τη βάλετε στις περιοχές του εγκαύματος. Κάνετε ένα μπάνιο ή ντους με κρύο νερό τα οποία θα προσφέρουν για την ανακούφισή σας.


Μπορείτε στη συνέχεια να τοποθετήσετε στο δέρμα μια ενυδατική κρέμα ή μία κρέμα με υδροκορτιζόνη. Οι κρέμες με υδροκορτιζόνη μπορούν να μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο λόγω ηλιακών εγκαυμάτων και να επιταχύνουν τη διαδικασία ίασης.


Τα παιδιά είναι πολύ πιο ευάλωτα στις βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και γι αυτό παθαίνουν ηλιακά εγκαύματα πολύ πιο εύκολα (και σε μικρότερο χρόνο έκθεσης στον ήλιο) από τους ενήλικες. Σύμφωνα με τη σχετική προειδοποίηση που έχει εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν να πάθουν ηλιακά εγκαύματα μέσα σε 15-20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο.


Λαμβάνοντας δε υπόψη και το ότι η ηλιακή ακτινοβολία γίνεται ολοένα και πιο επιθετική λόγω της τρύπας του όζοντος μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και να «φορούν» πάντοτε αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας (SPF50+).


Άλλωστε η παιδική επιδερμίδα εξ' ορισμού ανήκει στον πιο ευαίσθητο τύπο δέρματος (φωτότυπο Ι) και γι αυτό η αντοχή της στον ήλιο δεν συγκρίνεται με εκείνη των ενηλίκων. Αν πάντως τα παιδιά πάθουν ηλιακά εγκαύματα κάνουμε ό,τι και στους ενήλικες (σε ήπια εγκαύματα) και ζητάμε την συμβουλή γιατρού για πιο σαφείς οδηγίες αν η κατάσταση είναι πιο σοβαρή.
source:zougla.gr
top