Μετά από μισό αιώνα, 

ο γατόπαρδος επιστρέφει στην Ινδία...

Περισσότερο από μισό αιώνα μετά την εξαφάνισή του στη Ινδία, η ινδική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο για την μεγάλη επιστροφή του γατόπαρδου στη χώρα.
Η σχετική πρόταση έγινε από την περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση «Wildlife Trust of Ιndia», η οποία έχει ήδη προετοιμάσει ένα λεπτομερές σχέδιο για την επιστροφή του αιλουροειδούς.
Σύμφωνα με την οργάνωση, ο μοναδικός τρόπος για να επιστρέψει το ζώο στην Ινδία είναι να φέρουν ορισμένα αφρικανικά τσιτάχ -τα οποία έχουν ελάχιστες διαφοροποιήσεις από τα ασιατικά- από τη Ναμίμπια, και να τα μεταφέρουν σε ειδικά διαμορφωμένες και περιφραγμένες εκτάσεις, όπου και θα τα παρακολουθήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού τα αφήσουν ελεύθερα στη φύση. Η πρόταση ωστόσο παραμένει υπό εξέταση, καθώς επισημαίνονται οι κίνδυνοι που ενέχει για την επιβίωση των γατόπαρδων η δραστηριότητα του ανθρώπου αλλά και η έλλειψη τροφής.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που βρίσκει κανείς σε παλαιότερα κείμενα, τα τρία τελευταία ασιατικά τσιτάχ της Ινδίας έπεσαν νεκρά το 1947 από τις σφαίρες του μαχαραγιά της Σουργκούγια, κυβερνήτη της επαρχίας που σήμερα ονομάζεται Μάντια Πράντες. Αξιοσημείωτο είναι ότι μία από τις καταλληλότερες -σύμφωνα με τους ειδικούς- τοποθεσίες για την επανεγκατάσταση του τσιτάχ στη χώρα είναι... η Μάντια Πράντες.
source:tvxs.gr
top