Απάτες 88 εκατ. ευρώ 

στην υγεία...


Προμήθειες, ταξίδια, δώρα στους γιατρούς…

Πέντε καυτοί φάκελοι με κραυγαλέες απάτες στον πολύπαθο χώρο της υγείας και θύματα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, αποκαλύπτονται σήμερα. Πέντε σκάνδαλα που είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο διερεύνησης και πιστοποίησής τους ή έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Πέντε δείγματα μιας θανάσιμης πρακτικής που οδηγεί το ΕΣΥ και το ασφαλιστικό σύστημα σε ελεύθερη πτώση.

Ως εμπνευστές και ενορχηστρωτές της, ασύλληπτης έκτασης, δολιοφθοράς που υφίσταται επί δεκαετίες το οικοδόμημα της δημόσιας υγείας φέρονται γνωστοί επιχειρηματίες του χώρου και πληθώρα ιατρών. Αναλυτικότερα:


Εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας περίπου 1,5 εκ. ευρώ εξέδιδε ιδιωτικό θεραπευτήριο που έπεσε στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ. Το παραπάνω ποσό αναμένεται μάλιστα να διπλασιαστεί όταν θα συνυπολογιστούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που θα επιβληθούν.


Στα γραφεία του ΣΔΟΕ έφτασαν πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για εκτεταμένη απάτη διαγνωστικών κέντρων σε βάρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Το συνολικό ύψος των σχετικών εικονικών παραστατικών που εκδόθηκαν το 2003 ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ που, μαζί με προσαυξήσεις και πρόστιμα, θα φθάσουν τα οκτώ εκατ. ευρώ. Για τα έτη 2004-5, τα προβλεπόμενα συνολικά ποσά εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 15 εκατ. ευρώ.


Εταιρεία του εξωτερικού προωθούσε, μέσω άλλης εταιρείας που έχει έδρα στην Ελλάδα και με τη συνεργασία γιατρών σε νοσοκομεία (δημόσια ή ιδιωτικά) και ιδιωτικές κλινικές, υπερτιμολογημένα ιατρικά προϊόντα (εμφυτεύματα κλπ.) που είχε σαν αποτέλεσμα την οικονομική βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου η οποία φθάνει τα 37 εκατ. ευρώ. Οι συνεργαζόμενοι γιατροί ελάμβαναν προμήθεια 20% επί της τιμής πώλησης, ενώ παράλληλα δέχονταν και δώρα.


Διαπιστώθηκε εκτεταμένη υπερτιμολόγηση ιατρικών προϊόντων (βηματοδοτών) που πωλούνταν από συγκεκριμένη εταιρεία σε δημόσια νοσοκομεία, μέσω εξαιρετικά πολύπλοκης τριγωνικής συναλλαγής που περιελάμβανε κυπριακή και αυστριακή επιχείρηση. Η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά δημοσίων νοσοκομείων και ασφαλιστικών οργανισμών, μόνο από τη συγκεκριμένη υπόθεση, φθάνει τα 25 εκατ. ευρώ.


Στο στάδιο διερεύνησης βρίσκεται υπόθεση με εικονικές συνταγογραφήσεις γιατρών του ΙΚΑ.


Οι 5 περιπτώσεις είναι ενδεικτικές του χορού της απάτης που μαστίζει τον χώρο της Υγείας, του καθεστώτος βαθιάς σήψης και παρακμής που φιλοδοξούν να ανατρέψουν οι άνδρες του ΣΔΟΕ με την καθοδήγηση του Ειδικού Γραμματέα, Γιάννη Καπελέρη. «Με την πλήρη αποδυνάμωση που υπέστησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τα τελευταία έξι χρόνια, δημιουργήθηκε σε πολλούς η βεβαιότητα ότι η ανομία ήταν στο απυρόβλητο», υπογραμμίζει ο κ. Καπελέρης.


Σκεύασμα σιλικόνης αξίας 180 € χρεωνόταν αντί 2.943 € !

Έπειτα από πληροφορίες και σχολαστικό φορολογικό έλεγχο που διενήργησαν οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, διαπιστώθηκε ότι κατά τη χρονική περίοδο από το τέλος του 2007 έως και τον Απρίλιο του 2010 είχαν εκδοθεί εκατοντάδες τιμολόγια με μοναδικό προϊόν πώλησης ένα συγκεκριμένο σιλικονούχο σκεύασμα που έφερε την κωδική ονομασία «PTQ- 2.5».

To συγκεκριμένο προϊόν εισήγαγε, για λογαριασμό του θεραπευτηρίου, εισαγωγική εταιρεία, οι κύριοι μέτοχοι της οποίας ήταν ταυτόχρονα κύριοι μέτοχοι του θεραπευτηρίου.


Διαπιστώθηκε ότι ενώ η αξία της συσκευασίας του σκευάσματος δεν ξεπερνούσε τα 180 ευρώ, τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών (Δημόσιο, ΙΚΑ κλπ.) χρεώνονταν με το ποσό των 2.943 ευρώ. «Διερευνήσαμε εάν και κατά πόσον χρησιμοποιήθηκε το συγκεκριμένο σκεύασμα σε όλες τις περιπτώσεις που εκδόθηκε φορολογικό παραστατικό. Οι ένορκες καταθέσεις που διενήργησε η υπηρεσία μας έδειξαν ότι, στη συντριπτική πλειονότητα, επρόκειτο για εικονικά τιμολόγια», αναφέρουν πηγές της υπηρεσίας.


Οι ασθενείς που αναφέρονταν στα εκδιδόμενα παραστατικά καθώς και οι θεράποντες ιατροί τους ουδέποτε είχαν χρησιμοποιήσει μέθοδο που να περιλαμβάνει το συγκεκριμένο σκεύασμα. Το ύψος της συγκεκριμένης απάτης ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να διπλασιαστεί με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.


23 εκ. € για εξετάσεις που δεν έγιναν ποτέ

Στην κομπίνα των διαγνωστικών κέντρων, η διαδικασία αποκαλύφθηκε ότι λειτουργούσε περίπου ως εξής: οι υπεύθυνοι των διαγνωστικών κέντρων, σε αγαστή συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς και έχοντας σταθερή πρόσβαση στα λογιστικά τους βιβλία και στοιχεία, εξέδιδαν πλαστά παραπεμπτικά για ιατρικές εξετάσεις που δεν γίνονταν ποτέ.

Φυσικά, δεν παρέλειπαν να εισπράξουν την υποτιθέμενη αξία των εικονικών εξετάσεων από τον ΟΠΑΔ στο όνομα των συνεργαζόμενων γιατρών. Αναλυτικότερα, διαγνωστικό κέντρο εξέδιδε εικονικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών στο όνομα των συνεργαζομένων ιατρών προς τον ΟΠΑΔ και στη συνέχεια εξέδιδε ισόποσο εικονικό τιμολόγιο του διαγνωστικού κέντρου προς τον συνεργαζόμενο γιατρό. Η καλά ενορχηστρωμένη, ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης, απάτη αφορά κατ’ αρχήν τα οικονομικά έτη 2003-2005.


Τα στελέχη του ΣΔΟΕ παρέλαβαν μέχρι στιγμής τα πορίσματα του ΣΕΥΥΠ για το έτος 2003, οπότε και κοινοποίησαν τις σχετικές εκθέσεις ελέγχου στις αρμόδιες ΔΟΥ που έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία επιβολής των προβλεπομένων προστίμων. Σε περίπου 23 εκατ. ευρώ αποτιμάται το ύψος της κομπίνας για τα έτη 2003-5.


37 εκ. € ζημιά λόγω υπερτιμολογήσεων

Ύστερα από πληροφορίες που έφτασαν στο ΣΔΟΕ από τη Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας της ΕΕ (EUROJUST), ερευνάται υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ιδιωτική εταιρεία του εξωτερικού, θυγατρική μεγάλου πολυεθνικού κολοσσού.

Η έρευνα επικεντρώνεται στα εμφυτεύματα που παράγει η παραπάνω εταιρεία για επεμβάσεις σε ασθενείς που έχουν προβλήματα ορθοπεδικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, η θυγατρική εταιρεία του εξωτερικού προμήθευε ελληνική εταιρεία την οποία μάλιστα είχε εξαγοράσει, με προϊόντα υπερτιμολογημένα κατά 35% σε σχέση με τις τιμές στις οποίες πωλούσε σε εταιρείες άλλων χωρών.


Η ελληνική εταιρεία, στη συνέχεια, προμήθευε νοσοκομεία (δημόσια ή ιδιωτικά) και ιδιωτικές κλινικές σε τιμές προσαυξημένες με το ποσοστό κέρδους, με συνέπεια η τελική τιμή να έχει απόκλιση έως και 70% σε σχέση με τις τελικές τιμές των προϊόντων σε άλλες χώρες.


Η παραπάνω μεθοδολογία σκοπό είχε την προώθηση των προϊόντων της «μαμάς» εταιρείας, την οποία διασφάλιζαν Έλληνες γιατροί που, προκειμένου να προτιμήσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, «επιχορηγούνταν» με το 20% της τιμής τους, με «μπόνους» ταξίδια και ακριβά δώρα.


Σε 37 εκατ. ευρώ (για τα έτη 2001- 5) υπολογίζεται η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την παραπάνω διαδικασία. Τα πρόστιμα για τις εμπλεκόμενες ελληνικές εταιρείες, μετά την ολοκλήρωση των πορισμάτων, αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ.


Δεδομένη θεωρείται επίσης η παραπομπή των εμπλεκομένων ιατρών για τυχόν ποινικά και φορολογικά αδικήματα που θα διαπιστωθούν.


Μαύρη τρύπα 25 εκ. € από βηματοδότες

Το ΣΔΟΕ έλαβε εμπιστευτική αναφορά από μεγάλο πιστωτικό ίδρυμα που περιέγραφε την ύποπτη ροή εισερχομένων εμβασμάτων προς λογαριασμό με δικαιούχο τον ιδιοκτήτη ελληνικής εισαγωγικής επιχείρησης ιατρικών μηχανημάτων, εφοδίων και προϊόντων. Σύμφωνα με την αναφορά, αποστολείς των παραπάνω εμβασμάτων που γίνονταν μέσω κυπριακής τράπεζας ήταν ο ίδιος ο ιδιοκτήτης και η σύζυγός του. Βασικός προμηθευτής της ελληνικής επιχείρησης είναι μια κυπριακή εταιρεία που δίνει εντολή σε άλλη αυστριακή επιχείρηση να στείλει τα προϊόντα (κυρίως βηματοδότες) στην ελληνική εταιρεία.

Την τιμολόγηση προς την ελληνική επιχείρηση την κάνει η κυπριακή εταιρεία. Το ευτράπελο είναι ότι η ελληνική εταιρεία θα μπορούσε να αγοράσει απευθείας από την αυστριακή (της οποίας είναι ήδη πελάτης) χωρίς τη μεσολάβηση της κυπριακής εταιρείας που παρεμβάλλεται με μοναδικό στόχο την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων.


Εκτός από το μπαράζ των εικονικών συναλλαγών, εκτιμάται ότι ο ιδιοκτήτης της ελληνικής επιχείρησης υποκρύπτεται πίσω από την κυπριακή εταιρεία που υπερτιμολογεί τα προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια πωλεί στην ίδια την ελληνική επιχείρηση που τα προωθεί στα δημόσια νοσοκομεία με υπέρογκα ποσοστά κέρδους. Ακολούθως, μέσω της Κύπρου και αφού πρώτα εξοφληθεί ο αυστριακός οίκος, τα χρήματα επιστρέφουν στους προσωπικούς λογαριασμούς του ιδιοκτήτη της ελληνικής επιχείρησης. Η επιβάρυνση των δημοσίων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών οργανισμών που κλήθηκαν να καταβάλουν τα υπέρογκα ποσά τα οποία διογκώθηκαν με την παραπάνω μεθόδευση, ανέρχεται στο ποσό 25 εκατ. ευρώ.


Εικονικές συνταγές

Ακόμα και προ πολλού αποδημήσαντες ασφαλισμένους χρέωναν με παράνομες και κατευθυνόμενες συνταγογραφήσεις συγκεκριμένοι γιατροί του ΙΚΑ. Η υπόθεση βρίσκεται στο αρχικό στάδιο διερεύνησης, σε στενή συνεργασία με τον ασφαλιστικό φορέα ενώ, προς το παρόν, η οικονομική ζημία δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια.
source:newsbeast.gr
top