Με 101 Έλληνες εικαστικούς 

ανοίγει ξανά τις πόρτες της 

η Θεολογική Σχολή της Χάλκης...

Ανοίγει ξανά τις θύρες της, μετά από 30 χρόνια κλειστή, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και φιλοξενεί τα έργα 101 Ελλήνων εικαστικών που θα πραγματοποιήσουν έκθεση υπό τον τίτλο «Ιχνηλατώντας την Κωσταντινούπολη». Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στο Σισμανόγλιο Μέγαρο και στην Θεολογική Σχολή από τις 28 Αυγούστου ως τις 23 Σεπτεμβρίου, θα μεταφερθεί από Οκτώβριο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Για πρώτη φορά, ύστερα από τριάντα χρόνια, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, φυτώριο πνευματικών ανθρώπων, οικουμενικών πατριαρχών, κληρικών, επιστημόνων και διαπρεπών ιεραρχών, θα ανοίξει τις πύλες της για είκοσι μέρες, φιλοξενώντας την έμπνευση διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών.
Στα εγκαίνια αναμένεται να παραστούν Έλληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες, συλλέκτες, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του πνευματικού αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της Κωνσταντινούπολης. Με πυξίδα την ιστορία, τους μύθους, τους θρύλους και επίκεντρο τις εικόνες, τα χρώματα, τις μυρωδιές, τα ακούσματα, τα ίχνη και τα σύμβολα της Κωνσταντινούπολης, οι 101 καλλιτέχνες που συμμετέχουν προβάλλουν στιγμιότυπα μυθολογικά, ιστορικά αλλά και καθημερινά.
Τα έργα, που στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την έκθεση, καλύπτουν ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής έκφρασης δημιουργών διαφορετικών γενεών και τεχνοτροπιών. Πρόκειται για 101 απόπειρες εικαστικής «αφήγησης» μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τις κατασκευές, τη φωτογραφία, το video και την αγιογραφία. Διακριτή είναι η παρουσία νεότερων καλλιτεχνών, με έργα περισσότερο νοηματικά και αφαιρετικά, που έχουν ως πηγή έμπνευσής τους τα αρχετυπικά ψήγματα του πολιτισμού της Κωνσταντινούπολης.
Παράλληλα με την έκθεση, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Θεολογικής Σχολής θα προβάλλεται το 50λεπτο ντοκιμαντέρ ομότιτλο με την έκθεση. Την έκθεση διοργανώνει η εταιρεία White Fox σε συνεργασία µε την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και την Τεχνόπολη του Δήµου Αθηναίων.
Το κυριακάτικο ένθετο «Pazar» της εφημερίδας «Hürriyet», ασχολείται με το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πολλοί προσπάθησαν να εξηγήσουν την Κωνσταντινούπολη, άλλοι με το χρωστήρα, άλλοι με τον πηλό, άλλοι με το μέταλλο, κάποιοι με τη φωτογραφική τους μηχανή και ορισμένοι με την κάμερά τους, προσπαθώντας να αποδώσουν τα χρώματα, το άρωμα και τις εικόνες αυτής της απαράμιλλης πόλης, με τους μύθους και τους θρύλους που είχαν ακούσει από τους προγόνους τους. Τώρα ανυπομονούν να φτάσει η 28η Αυγούστου. Ούτε 5 ούτε 10 ούτε 20 … ακριβώς 101 Έλληνες καλλιτέχνες ετοιμάζονται για απόβαση στην πόλη. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Στα ίχνη της Κωνσταντινούπολης». Είδα ορισμένα από τα έργα που θα παρουσιαστούν μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την «Πολιτιστική πρωτεύουσα 2010», στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο Σεισμανόγλιο, και μου άρεσαν πολύ. Ο σχεδιασμός αυτός υλοποιείται με τη συμβολή του Δήμου Πριγκιποννήσων, του Δήμου Αθηναίων και της Ουνέσκο. Ο γνωστός Έλληνας ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, που λαμβάνει μέρος στην έκθεση, σημειώνει: «Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία για τον κόσμο της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ο μοναδικός δρόμος προσέγγισης δύο λαών είναι η τέχνη… Πρώτα χρειάζεται η ανιδιοτελής πνευματική και ψυχική επικοινωνία. Η συναλλαγή ήδη έρχεται με το χρόνο.»source:tvxs.gr
top