Σε εισαγωγή σιτηρών 

προσανατολίζεται η Ρωσία

μετά την καταστροφική ξηρασία...

Μόσχα, Ρωσία
Η Ρωσία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εισαγωγή εκατομμυρίων τόννων σιτηρών, καθώς η ξηρασία οδήγησε σε δραστική αναθεώρηση των προβλέψεων για τη φετινή συγκομιδή, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδα Vedomosti, την Πέμπτη.

Κατά την περίοδο 2010-2011, η Ρωσία είναι πιθανόν να εισάγει 5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλείται πηγή του υπουργείου Γεωργίας της χώρας.


Τρίτη εξαγωγική δύναμη σίτου παγκοσμίως και δεύτερη σε εξαγωγές σιτηρών, η Ρωσία απώλεσε, σύμφωνα με τον Ρ'ωσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, περίπου το 25% των καλλιεργειών σιτηρών, εξαιτίας της ξηρασίας και του καύσωνα που πλήττουν από τον Ιούλιο τη χώρα.


Σύμφωνα με την πηγή του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, η Μόσχα έχει ήδη λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε εισαγωγές σιτηρών και μένει να προσδιορισθεί η ποσότητα.


Η Ρωσία είναι πιθανόν να κάνει εισαγωγή σιτηρών από το Καζακστάν, το οποίο θα εξάγει φέτος 8 τόνους σιτηρών, επί παραγωγής 13,5-14,5 τόνους.


Στις 5 Αυγούστου, η Μόσχα ανακοίνωσε την επιβολή εμπάργκο επί των εξαγωγών σιτηρών μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να διασφαλίσει την εσωτερική ζήτηση και να προλάβει μια έκρηξη των εγχώριων τιμών.


Το μέτρο προκάλεσε την εκτίναξη των τιμών των σιτηρών στις διεθνείς αγορές.


Το 2009, η Ρωσία είχε εξάγει 21,4 εκατομμύρια τόνους και πραγματοποίησε εκστρατεία για να αυξήσει το μερίδιό της στις διεθνείς αγορές.
source:in.gr
top