Επέκταση των 

κινεζικών ενόπλων δυνάμεων...



Επέκταση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων
Την επιθετική στρατηγική της Κίνας με τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων «αποκάλυψε» η Ετήσια Έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας, κάτι που εξόργισε το Πεκίνο το οποίο εξέδωσε άμεση απάντηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ενώπιον του Κογκρέσου, το Πεκίνο ενισχύει τη στρατιωτική του μηχανή προκειμένου να ανταποκρίνεται στη -διαρκώς- αυξανόμενη οικονομική του δύναμη. Μάλιστα, οι αμερικανοί αξιωματούχοι άφησαν με υπονοούμενα ένα καμουφλαρισμένο μήνυμα-προεδιποίηση για την Κίνα λέγοντας ότι η «μυστικότητα της διαδικασίας που εφαρμόζει η Κίνα ενισχύει τον κίνδυνο παρανοήσεων και λανθασμένων υπολογισμών» υπονοώντας προφανώς ότι μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο με άλλα κράτη.
Η αντίδραση του Πεκίνου, φυσικά, ήταν άμεση και εξίσου «προειδοποιητική»: «Η συγκεκριμένη έκθεση δεν είναι ευεργετική για τη βελτίωση την σχέσεων των δύο χωρών» σημείωσε σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας.
Σύμφωνα με την έκθεση του Πενταγώνου, οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες το 2009 ξεπέρασαν τα 150 δισ. δολάρια, ενώ επισημαίνεται ότι η Κίνα ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι σχεδιάζει να αυξήσει κατά 7,5% τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό, προφανώς επιθυμώντας η ολοένα αυξανόμενη οικονομική της ανάπτυξη να συνοδεύεται και από ανάλογη στρατιωτική δύναμη.
Μεταξύ άλλων, στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι ο κινεζικός στρατός έχει δημιουργήσει ειδικές μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου, με σκοπό να αναπτύξουν ιούς που θα επιτίθενται στους υπολογιστές των αντιπάλων τους σε ολόκληρο τον κόσμο.
source:madata.gr
top