Η ψαριά του καλοκαιριού...

 Στέφανος Κρίκκης


Η ΣΑΡΔΕΛΑ
Ευαίσθητη και φοβιτσιάρα...
Αν είχε φωνή, θα κλαψούριζε απ΄ την τρομάρα της! Γιατί η σαρδέλα δεν αποτελεί θρεπτικότατο έδεσμα μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για όλα τα μεγαλύτερά της ψάρια, έτσι που όταν την πάρουν στο κυνήγι, πάνω στην τρομάρα και την απόγνωσή της πηδάει πάνω στις προβλήτες και στις ακτές για να γλιτώσει! Αυτό δεν είναι η μόνη ιδιοτροπία της σαρδέλας, που έχει τρία στα τρία ρεκόρ, δηλαδή φθηνή να την αγοράσεις, αφάνταστα νόστιμη και ασύγκριτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητά της είναι ο τρόπος που κινείται: κάθετα! Αν βρεθείτε με τη μάσκα στον βυθό, δεν θα την πετύχετε σχεδόν ποτέ να σας προσπερνάει ούτε να έρχεται κατά πάνω σας. Απλώς θα τη δείτε ξαφνικά να βυθίζεται μπροστά σας ή να αναδύεται σε πιο επιφανειακά νερά.

Η κάθετη μετακίνηση της σαρδέλας φαίνεται πως έχει σχέση με το φως του ήλιου που πέφτει στο νερό. Τις πρωινές ώρες μέχρι τις 12 το μεσημέρι, η σαρδέλα βρίσκεται στο μεγαλύτερο βάθος. Εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 180 μέτρα, όμως συνήθως περιορίζεται στα 60- 70 μέτρα, ανάλογα και με την περιοχή όπου ζει. Στη συνέχεια, και μέχρι το απόγευμα, παραμένει στα μεγάλα βάθη και όταν οι ακτίνες του ήλιου λιγοστεύουν τότε αρχίζει την κάθετη ανάδυση. Οι σαρδέλες ζουν σε όλη την Ελλάδα, από τον Αμβρακικό Κόλπο στο Ιόνιο μέχρι τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η σαρδέλα Καλλονής Λέσβου είναι ξακουστή για τη νοστιμιά της.

Η σαρδέλα είναι από τα μικρότερα ψάρια που πιάνουν οι ψαράδες και την απολαμβάνουμε χειμώνα - καλοκαίρι. Το μήκος της αρχίζει από τα 10 εκατοστά και συνήθως δεν ξεπερνά τα 20. Το κεφάλι της είναι τριγωνικό και τα μάτια της μεγάλα και λαμπερά. Η ράχη της έχει γαλαζοπράσινο χρώμα και τα μήκος των πλευρών της υπάρχει μια θαλασσιά ζώνη.

Είναι ένα ψάρι με αρκετές ευαισθησίες και η κυριότερη έχει να κάνει με τη θερμοκρασία του νερού. Στο Βόρειο Αιγαίο, για παράδειγμα, όπου ζουν μεγάλοι πληθυσμοί σαρδέλας, διαπιστώθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο έρευνας ότι το 70%- 80% των ψαριών προτιμούν νερά με θερμοκρασίες από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου χειμώνα- καλοκαίρι. Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναπαράγεται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο και τρέφεται συνήθως με ζωοπλαγκτόν, δηλαδή κωπήποδα και μικρά καρκινοειδή.
180
μέτρα βάθος μπορεί να φτάσει η σαρδέλα, αλλά συνήθως βρίσκεται στα 70 μέτρα
source:tanea.gr
top