Σκουλαρίκι στη γλώσσα = 

προβλήματα στα δόντια;

Ποιος θα φανταζόταν ότι το σκουλαρίκι στη γλώσσα θα μπορούσε να προκαλέσει γενικότερα οδοντικά προβλήματα σε βάθος χρόνου; Κι όμως, αυτό έρχεται να αποδείξει νέα αμερικανική μελέτη. Τα άτομα που φορούν σκουλαρίκι, λοιπόν, στη γλώσσα αναπτύσσουν κενά μεταξύ των μπροστινών δοντιών, ως αποτέλεσμα του παιχνιδιού που κάνουν με το σκουλαρίκι, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Orthodontics».

Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο εξηγούν ότι, εκτός από την ανάγκη κοσμετικών επεμβάσεων για την αποκατάσταση των οδοντικών κενών, τα άτομα κινδυνεύουν επίσης να εκδηλώσουν λοιμώξεις. Στην μελέτη αναφέρεται η περίπτωση ενός ασθενούς που χρειαζόταν να φορέσει σιδεράκια για τη διόρθωση του κενού μεταξύ των δοντιών. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι όσοι έχουν σκουλαρίκι στη γλώσσα τείνουν να πιέζουν αυτό προς τα δόντια και ασυνείδητα δημιουργούνται κενά και άλλα προβλήματα.

Ειδική μνεία κάνει η δρ Σάουσαν Τάμπα στην περίπτωση μιας 26χρονης ασθενούς που δεν είχε κενό μεταξύ των δοντιών της, πριν αποφασίσει να φορέσει σκουλαρίκι στη γλώσσα της. Μετά από επτά χρόνια, δημιουργήθηκε κενό μεταξύ των δύο μπροστινών δοντιών της άνω γνάθου, επειδή, όπως παραδέχθηκε η ίδια, συχνά πίεζε το μεταλλικό σκουλαρίκι ανάμεσα στα δόντια της.

Η ερευνήτρια εξηγεί ότι το τρύπημα της γλώσσας μπορεί να συντελέσει και σε σοβαρότερες βλάβες, καθώς έχει ήδη ενοχοποιηθεί για αιμορραγίες, μολύνσεις, τραυματισμούς των ούλων και αποστήματα στον εγκέφαλο.source:zougla.gr
top