Γυρίζοντας τη Μεσόγειο

με τη δύναμη του ήλιου...


Το καταμαράν του WWF

Ένα σκάφος ταξιδεύει στη Μεσόγειο χωρίς πανιά, χωρίς μηχανή, αλλά με τη βοήθεια του ήλιου. To Σόλαρ, ένα καταμαράν 46 ποδιών με τα «χρώματα» του WWF, ξεκίνησε το ταξίδι του αυτό το καλοκαίρι από την Ισπανία, στο πλαίσιο τριετούς εκστρατείας του WWF Ισπανίας για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το σκάφος είναι εφοδιασμένο με φωτοβολταϊκά τόξα, τα οποία «κοσμούν» την οροφή του, συνολικής επιφάνειας 65 τ.μ. Με αυτή τη «μηχανή», το Σόλαρ μπορεί και πλέει με μέση ταχύτητα 5 κόμβων και με αυτονομία 90 ναυτικών μιλίων (ή αλλιώς 18 ωρών πλεύσης), όταν οι μπαταρίες του είναι πλήρως φορτισμένες. Δεν ρυπαίνει τη θάλασσα και έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Κάθε φορά που το Σόλαρ «πιάνει λιμάνι», εθελοντές και στελέχη του WWF Ισπανίας ενημερώνουν το κοινό για τα θαλάσσια είδη και οικοσυστήματα της Μεσογείου, αλλά και τις δυνατότητες που παρέχουν οι ΑΠΕ.

Το ταξίδι του Σόλαρ θα συνεχιστεί και τα επόμενα δύο καλοκαίρια, με πιθανότητα να το συναντήσουμε και στις ελληνικές θάλασσεςsource:newsbeast.gr
top