10 συμβουλές για να το 

κάψεις... το περιττό λίπος!

 
Ξέρεις πια ότι δεν είναι κάθε δίαιτα κατάλληλη για σένα. Ξέρεις, επίσης, ότι δεν έχει τόση σημασία να χάσεις βάρος, αν αυτό δεν είναι λίπος (αλλά υγρά και μυική μάζα).

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει 10 συμβουλές, που αν τις ακολουθήσεις στην καθημερινότητά σου, θα δώσεις στον οργανισμό σου τα εργαλεία που χρειάζεται για να κάψει αποτελεσματικά το περιττό λίπος -αυτός είναι ο εχθρός σου! 

ΘΑ ΤΟ ΚΑΨΟΥΜΕ!

1. Βάλε στο τραπέζι σου κάτι από το γαλλικό savoir vivre. Μην ξεκινάς το γεύμα σου με το κυρίως πιάτο. Ετοίμασε μια νόστιμη και ελαφριά σαλάτα ή μια σούπα -ο καιρός το επιτρέπει σιγά, σιγά- για πρώτο πιάτο. Άλλωστε μην ξεχνάς πως οι γαλλίδες δεν παχαίνουν. Λες να είναι αυτό το μυστικό τους;

2. Επίλεξε έξυπνα σνακς. Ο καλύτερος τρόπος για να διώξεις το αίσθημα της πείνας είναι να τρως κάθε 3-4 ώρες -τρία μικρά γεύματα-  και ανάμεσά τους υγιεινά σνακ.

Πλούσια σε πρωτεΐνες σνακ (όπως ένα γιαούρτι ή ένα βραστό αυγό) ή πλούσια σε φυτικές ίνες (όπως μπάρες δημητριακών ή houmous με crudités [=ωμά λαχανικά]) είναι οι καλύτερες επιλογές για να είσαι χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

3. Μην ξεχνάς την πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη θα προστατέψει τους μύες σου. Θυμήσου πως ο στόχος δεν είναι να ατροφήσουν αυτοί, αλλά να μειωθεί το λίπος του σώματος. Δοκίμασε λοιπόν ελαφρώς μεγαλύτερες μερίδες άπαχης πρωτεΐνης όπως άπαχο κρέας, ψάρια, οστρακοειδή, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (π.χ. αποβουτυρωμένο γάλα, τυρί cottage, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά).

4. Ετοίμασε ένα "βασιλικό" γεύμα! Όχι δεν εννοώ να περιλαμβάνει και του... πουλιού το γάλα. Για τη διακόσμηση μιλάω. Για ένα όμορφα στρωμένο τραπέζι και σε...απόσταση ασφαλείας από αντικείμενα και δραστηριότητες που θα σου αποσπάσουν την προσοχή. Αλλιώς πως θα πάρει το μήνυμα ο εγκέφαλος ότι τρως;

5. Βάλε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σου. Αντικατάστησε το ψωμί με ολικής άλεσης, το ρύζι με καφέ ρύζι και τα απλά ζυμαρικά με ολικής άλεσης. Βάλε στο πρόγραμμα πεντανόστιμα πιάτα με φασόλια, φακές και άλλα όσπρια, ακόμη και στις σαλάτες σου.
 
6. Μη διαλέγεις τον εύκολο δρόμο στο τραπέζι σου. Αγνόησε το  fast food.  Τα φαγητά εκείνα που απαιτούν περισσότερο χρόνο, αλλά και "κόπο" από μέρους σου για να καταναλωθούν είναι η καλύτερη επιλογή. Π.χ μια τραγανή σαλάτα ή το ψάρι με κόκκαλα δεν μπορούν να φαγωθούν βιαστικά, και θα σε αναγκάσουν να τρώς πιο αργά! Με αυτό τον τρόπο θα αισθανθείς χορτάτη πιο γρήγορα και έχοντας φάει λιγότερο.

7. Φρόντισε να αυξήσεις τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σου. Εκτός των άλλων ευεργετικών τους επιρροών, είναι πλούσια σε νερό για ενυδάτωση και προστασία. Μην ξεχνάς επιπλέον τις βιταμίνες που σου παρέχουν.

8. Αντίστρεψε τη φράση "Θα φάμε και θα πιούμε"! Εσύ πιες πρώτα και μετά φάε. Ένα μεγάλο ποτήρι χυμό λαχανικών, δροσιστικό νερό ή και χυμό φρούτων 10 λεπτά πριν κάτσεις στο τραπέζι! Θα φας λιγότερο.

9. Μην βιάζεσαι όταν τρως. Είναι η πιο θανάσιμη "διατροφική" εντολή! Το αργό και καλό μάσημα της τροφής είναι το Α και το Ω για σωστή διατροφή. Μάσησε τα τρόφιμα επιμελώς και εστίασε σε αυτό που τρως - όλα αυτά βοηθούν να επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο τρώς. Όταν τρώς αργά, θα αισθανθείς χορτάτη γρηγορότερα. Άρα; Θα φας λιγότερο.

10. Ένα μήλο την ημέρα το... λίπος θα το κάνει πέρα.  Η πιο κατάλληλη εποχή για να έχεις ολόφρεσκα μήλα στο ψυγείο. Να λοιπόν τι πρέπει να κάνεις: φάε ένα μήλο πριν το γεύμα και να είσαι σίγουρη ότι θα εχεις αίσθημα πληρότητας και δεν θα το παρακάνεις κατά τη διάρκεια του γεύματος. Άρα; Θα φας λιγότερο!source:tlife.gr
top