Πόσο "μολυσματική" είναι η κοινωνικοποίηση;


Το να είναι κανείς δημοφιλής δεν έχει μόνο τα θετικά του. Αντιθέτως, έχει και τις απρόσμενες αρνητικές πλευρές του, αφού, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα του γνωστού Ελληνοαμερικανού καθηγητή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικόλα Χρηστάκη, οι πιο δημοφιλείς άνθρωποι κολλάνε τη γρίπη και τους άλλους ιούς, κατά μέσο όρο, δύο εβδομάδες νωρίτερα από τους… κοινούς θνητούς.

Η μελέτη του Χρηστάκη, που διεξήχθη από κοινού με τον συνήθη συνεργάτη του, Τζέημς Φάουλερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "PloS ONE", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, και διαπίστωσε ότι το τίμημα της δημοτικότητας είναι ότι οι δημοφιλέστεροι αρρωσταίνουν συνήθως πρώτοι.

Οι δύο ερευνητές μελέτησαν την εξάπλωση του πανδημικού ιού Η1Ν1 της γρίπης το 2009 σε 744 φοιτητές του Χάρβαρντ και διαπίστωσαν ότι όσοι νέοι βρίσκονταν πιο πολύ στο επίκεντρο της παρέας και των άλλων δικτύων που είχαν σχηματιστεί κόλλησαν τον ιό κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες νωρίτερα από τους υπόλοιπους.source:zougla.gr
top